KPSS'yi Kazanmak Var mı, Yok mu?

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Şahin dün, Milliyet gazetesinde, KPSS'ye ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamaları sitemizde yayımladık. Ancak yayımlanan açıklamalarda küçük ama oldukça vahim bir detay yer almaktadır. Açıklamalarda, Bakan Şahin "KPSS'yi kazanan" ifadesini kullanmaktadır. Ancak KPSS'yi kazanmak diye bir durum bulunmamaktadır. Detay için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Şubat 2006 00:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk memur sınavı 1999 yılında yapıldı. Bu sınavın adı DMS'ydi. Bu sınavın dayanağı olan "İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği"nde memur yerleştirmelerine katılabilmek için 70 puan alma şartı zorunlu koşulmaktaydı. O yıllarda 400 bin kişi 70 ve üzeri puan almıştı. Ancak, kullanılan "sınavı kazanmak" ibaresi çok ciddi sıkıntılara yol açtı. Zira, "sınavı kazanmak" ibaresi adaylarca kesin olarak bir kamu kurumuna yerleşmek olarak algılanmıştı. Oysaki Devletin değil bir yılda 2 yılda dahi 400 bin kişiyi memuriyete ataması söz konusu olamazdı. Bu nedenle 70 puan şartı 2001 yılında kaldırıldı.

Devlet daha sonra DMS adını verdiği sınavı, KPSS olarak değiştirdi. Artık sadece KPSS vardı. Memur olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve bu sınav sonrasında açıklanacak kadroları tercih etmesi gerekiyordu. Önceki sınav tecrübesinden yola çıkılarak bu sınavda da 70 puan veya başka bir puan alma şartı getirilmedi. Bu şu demektir: KPSS'yi kazanmak diye bir olay söz konusu değildir. Sınava giren her aday, sınav sonrasında yayımlanan boş kadroların yer aldığı kadroları tercih edebilecekti.

İşte Sayın Şahin'in aşağıda yer alan açıklaması bu çerçevede yanlıştır:

"Alınan kararları Milliyet'e açıklayan Şahin, 2004'te sınavı kazanan 1 milyon 746 bin memur adayının haklarının 2008'e kadar uzatıldığını ve 2004 sınavını kazananların bu yılki KPSS sınavına girerek puanlarını artırabileceğini söyledi."

Tüm adayların da KPSS'yi yukarıda açıklanan şekilde algılaması ve Bakan Şahin'in açıklamalarını, teknik detayı bilmeyen bir siyasetçi açıklaması olarak algılaması, uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber