399/ II Sayılı Cetvele Tabi Personelin Ücretsiz İzin Hakkı

Devlet memurlarının aylıksız izin haklarına ilişkin ayrıntılı bir dosyayı geçen haftalarda yayımlamıştık. Bugün ise 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi KİT'lerdeki sözleşmeli personelin aylıksız izin haklarına ilişkin bir dosya yayımlıyoruz. 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi sözleşmeli personelin ücretsiz izin haklarının neler olduğu ve bu konuya ilişkin diğer detaylarla ilgili ayrıntılar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Şubat 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ben bir PTT çalışanıyım ücretsiz izin kullanma hakkım varsa bunu nasıl kullanabilirim bilgi verir misiniz? Teşekkürler cevap bekleyeceğim...

399 sayılı KİT'lerde birden fazla statü bulunmaktadır. Bizim aşağıdaki açıklamalarımız 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi sözleşmeli personel içindir. Zaten 657'e tabi (I) sayılı cetveldeki personel hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede aylıksız izin müessesesine yer verilmemiştir. Ancak konuya ilişkin iki hükme yer verilmiştir.

1- Ücretli ve ücretsiz doğum izni hakları

Mezkur Kararnamede hastalık ve doğum izni başlıklı 23 üncü maddesinde konuya ilişkin olarak şu hüküm yer almaktadır:

"Sözleşmeli personelin hastalık izinleri ile ücretli veya ücretsiz doğum izinleri hakkında kadroları ekli 1 sayılı cetvelde gösterilen personelin tabi olduğu hükümler uygulanır."

2- Muvazzaf askerlik

Muvazzaf askerlik başlıklı 24 üncü maddesinde de konuya ilişkin olarak şu hüğküm yer almaktadır:

"Muvazzaf askerlik görevini ifa için görevinden ayrılan sözleşmeli personel askerlik hizmetinin bitiminden itibaren 1 ay içinde başvurduğu takdirde teşebbüs ve bağlı ortaklıklarca işe başlatılır. Muvazzaf askerlikte geçen süreler, muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları emekli keseneğine esas derecelerinde kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir."

399 olarak bilinen Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin ( a) ve (b) bentlerinde KİT ve bağlı ortaklıklarda, hizmetlerin memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürüleceği hüküm altına alınmıştır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 inci maddesinde ise "Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda uygulanması sırasında birliği sağlamak ve doğacak tereddütleri gidermekle Devlet Personel Başkanlığı yetkili ve görevlidir. Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır." denilmektedir.

Bu hükümler çerçevesinde;

1- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabii sözleşmeli personele doğuma bağlı aylıksız izni hususunda söz konusu kararnemenin yukarıda yer verdiğimiz 23 madde hükmü uyarınca 657 sayılı Kanunun hükümleri uygulanmaktadır.

2- Askerliğe ilişkin aylıksız izin hakkında ise 399 sayılı KHK'nin yukarıda yer verilen 24 üncü maddesi hükmü uygulanmaktadır.

3- Mezkur Kararnamede yer almayan aylıksız izinlere ilişkin olarak ise
a- 657 sayılı Kanunun aylıksız izni düzenleyen 108 inci maddesinin hastalık ve kaza geçiren yakınlar için verilen aylıksız izine ilişkin 1 inci ve
b- 10 hizmet yılını dolduran memurlara verilen aylıksız izine ilişkin 2 nci fıkrası hükmünün,
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabii kurumlarda çalışan sözleşmeli personele uygulanması hakkında Devlet personel Başkanlığınca uygun görüşü bulunmaktadır.

Yukarıdaki yazılarda referans olarak gösterilen ve 657'e tabi personelin kullandığı aylıksız izne ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber