Ombudsman'dan Kürtçe açılımı

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, Kürtçe, İngilizce ve Arapça başvuruları da değerlendireceğiz.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 29 Temmuz 2013 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ombudsman'dan Kürtçe açılımı

Gazetemizin sorularını cevaplandıran Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, 3.5 aylık süreçte 3 bin 525 başvuru aldıklarını açıkladı. Ömeroğlu, kurum olarak yargının yükünü hafifleteceklerinin de altını çizdi. Başvuruların ücretsiz olarak e-posta, mektup yoluyla veya bizzat yapılabildiğini ifade eden Ömeroğlu, valilikler aracılığıyla da ombudsmandan yardım istenebileceğini dile getirdi. Bir sivil toplum örgütü gibi tarafsız ve bağımsız görev yapacaklarını belirten Ömeroğlu, bireyin hakları konusunda çok titiz olacaklarının altını çizdi. www.ombudsman.gov.tr adresinden de bilgi alınabileceğini Ömeroğlu, istenirse başvuruların gizli kalabileceğini vurguladı.

TAZMİNAT TEKLİF EDEBİLİRİZ

Kurumun bireyle devlet arasındaki problemleri gidermek için kurulduğunu hatırlatan Ömeroğlu, “Mahkemeler hukuka uygunluk denetimi yapar. Bu kurum onlardan farklı olarak hakkaniyete uygunluk denetimi yapma görevi de vardır. Mahkemeye gitmeden önce uzlaşı sağlayabiliriz. Şüphesiz tazminat önerme görevimiz de var” diye konuştu.

Valiliklere Kürtçe, Arapça, Türkçe, İngilizce başvuru formu yolladıklarını ifade eden Ömeroğlu, “Yasamızda Türkçe başvuru yapılır hükmü olmasına rağmen bireylerimiz kendilerini daha iyi anlatabilecekleri bir dille başvuru yapabilir. Kurumumuz mütekabiliyet esaslarına dayalı olarak Türk vatandaşlara getirdiği hakları yabancı vatandaşlara da getiriyor” şeklinde konuştu.

Yargı süreci öncesinde etnik, ırk-mezhep ayrımı yapmaksızın herkesin ombudsmanlık kurumuna başvuruda bulunabileceğine işaret eden Ömeroğlu, “İdari başvuru yollarının 60 günde tüketilmesi gerekiyor.?Ondan sonra da 6 aylık süre içerisinde gelmeleri lazım. Araştırmaları da 6 ayda bitirip cevap veriyoruz” dedi. Ömeroğlu, sadece Cumhurbaşkanın kararları, yasama faaliyetlerini, TSK'nın askeri nitelikteki faaliyetlerine bakamadıklarını vurguladı.

GEZİ OLAYLARINA İNCELEME

Gezi Parkı olaylarıyla ilgili 22 başvuru aldıklarını ve bununla ilgili bir rapor hazırlayacaklarını açıklayan Ömeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuyla ilgili şikayetleri bizzat kendim ve Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Denetçi Mehmet Atkatmış İstanbul'a giderek inceledik. İstanbul Valiliği, Belediye Başkanlığı, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları ile Türk Tabipler Birliğinden yazılarına cevap bekliyoruz. İstanbul'da Taksim Dayanışma Platformu ve Beyoğlu Güzelleştirme Derneğini de dinledik.” RTÜK'ten de tüm yayınları aldıklarını anlatan Ömeroğlu, “Kamera kayıtlarının çözümü için ilgili bilirkişiye havale ettik. Ankara olaylarını da inceliyoruz” diye konuştu. Polisin orantısız güç kullandığı şikayetlerinin olduğunu anlatan Ömeroğlu, “İstanbul Valiliği, İçişleri Bakanlığı İstanbul Emniyet Müdürlüğünü hedef alan şikayetler oldu tek soruşturma evrakı üzerinden yürüyoruz” şeklinde konuştu.

Kurumu 'bireyin vicdanıyız' şeklinde tanımlayan Ömeroğlu, insan hakları, temel hak ve özgürlükler kadınlar ve çocuklarımız engelliler ile kamuyu ilgilendiren durumlar-olaylarla ilgili şikayet olmasa bile- kendiliğinden olaya el koyma yetkisi de istediklerini kaydetti. Kadınların, çocukların, engellilerin ve LGBT'nin (lezbiyen gey biseksüel transgender) en kısa yoldan kuruma ulaşabilmesi için iki ayrı uzman atadıklarını da açıklayan Ömeroğlu, kurumun bu sosyal gruplara karşı resen bir araştırma başlatamadığını bunun için başvuru olması gerektiğini vurguladı.

“Biz bireyin haklarını koruyacağız derken hiçbir zaman devlet düşmanı gibi bir pozisyonda olamayız” diyen Ömeroğlu, “Çünkü bireyin mutluluğu ön planda iken devlet olmadan da bu mutluluk sağlanmaz. Ama bizim önceliğimiz birey” dedi.

'MOBİNG'E DE BAKIYORUZ

Ombudsmanlık kurumu olarak “mobing” şikayetlerine de baktıklarını belirten Ömeroğlu, şu anda ellerinde buna dair bir başvurular olduğunu söyledi. Ömeroğlu, bir başvuruda işçinin kurumunun kendisine sendikalı olduğu için mobing uyguladığını iddiasında bulunduğu, kurumun da iş yerindeki uyumsuzluğunu gerekçe gösterdiğini ve iddiaların araştırıldığının altını çizdi.

Kurumda klasik devlet memurluğunun olmadığını belirten Ömeroğlu, bireyle idarenin uzlaşması için tüm arabuluculuk girişimlerinin yapıldığını kaydetti. Ömeroğlu şunları söyledi: “Şöyle bir şikayet var, ilgili kuruma belgeleri gönder, otur raporunu yaz değil. Bire bir üst düzey yetkililerle uzmanlarımız yetkililerle rapora bağlamadan iki tarafı uzlaştırarak 'nasıl çözebilirizin' cevabını arıyorlar. Başarılı oldukları şikayetler oluyor vatandaşın işi görülüyor. Bunlardan bir tanesi Milli Savunma Bakanlığı, iki tanesi MEB, Sağlık Bakanlığı, Orman Bakanlığı ile sorunu çözdük vatandaşlardan da teşekkür aldık. Hedefimiz bireylerin sorunlarını mahkemeye gitmeden çözmek.”

Beni, BANA şikayet ettiler!

Ankara Haber Müdürümüz Akif Bülbül ile birlikte görüştüğümüz Nihat Ömeroğlu, kurumun demokrasi kültürünü “Beni bile bana şikayet ettiler” sözleriyle anlatıyor. Ömeroğlu, “Bu şikayet de idarenin bir parçası oldu. Şikayete benim dahlim olmadan 5 denetçi arkadaşım inceliyorlar. Burada değildim yurt dışındaydım. Kamu denetçisi arkadaşımız karar vermiş gitmiş. Biz sorumsuz değiliz” diyor.

En çok şikayet kamu personel rejiminden

Gümrükten arabasını çıkaramayan bile başvurdu

Kuruma gelen ilginç şikayetleri de anlatan Nihat Ömeroğlu, şikayetleri şöyle anlattı:“GATA'da tedavi isteyen de aracını gümrükten çıkaramayan da, jandarma personelinin eski eşinin borcunu ödemediğini söyleyen de, eş durumundan tayin olamayan da, kadrosu yapılmayan da prim borcuyla ilgili sıkıntı yaşayan da, ön lisans diplomasını alamayan da bize başvuruyor. Geniş alan işimiz kolay değil” dedi.

Kuruma şikayet alanları arasında 549 başvuru ile kamu personel rejimi geliyor. İkinci sırada 412 şikayetle eğitim-öğrenim, gençlik ve spor alanı yer alıyor. Ekonomi-maliye ve vergi alanı da 397 şikayetle üçüncü sırada yer alıyor. Sonrasında da 375 şikayetle çalışma ve sosyal güvenlik alanı, 248 şikayetle mahalli idarelerce yürütülen hizmetler geliyor. Kuruma ailenin korunması ve kadın ve çocuk hakları ile ilgili de şikayette bulunulmuş.

Uluslararası toplantı

3-4 Eylül tarihlerinde uluslar arası ombudsmanlık semineri yapacaklarını belirten Ömeroğlu, Türkiye'ye Avrupa ülkelerinden 14-15 ombudsmanın geleceğini kaydetti. Ömeroğlu bu toplantıya AB ombudsmanı Nikiforos Diamandouros'un da şeref konuğu olarak katılacağını bildirdi.

Avrupa Ombudsmanlık Enstitüsüne ve Akdeniz Ombudsmanlık Entitüsüne üyelik için başvurduklarını belirten Ömeroğlu, İsveç, Danimarka, Norveç, Polonya ve İngiltere'de incelemeler yaptıklarını vurguladı. Kendisinin de Belçika'da incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Ömeroğlu, Türkiye'nin artan etkisi çerçevesinde cumhurbaşkanları, başbakanlarla görüşen kişilerin kendilerini kabul ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber