'Valilik bana araçlarla ilgili bilgi vermedi'

DENİZLİ Valiliği'ne kullanılan makam araçlarını soran, olumsuz yanıt üzerine başvurduğu Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun (BEDK) haklı gördüğü Osman Çelik, valiliğin 'Vatandaşa bilgi verdik' açıklamasını yalanladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Temmuz 2013 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Valilik bana araçlarla ilgili bilgi vermedi'

Denizli Valiliği'ne kullanılan makam araçlarını soran, olumsuz yanıt üzerine başvurduğu Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun (BEDK) haklı gördüğü Osman Çelik, valiliğin 'Vatandaşa bilgi verdik' açıklamasını yalanladı. Çelik, "1.5 yıl geçmesine rağmen bana ulaşan bir bilgi yok" dedi.

*BEDK: Valinin makam aracı kamuoyunu ilgilendirir

Burdur'da bir devlet dairesinde memur olarak görev yapan Osman Çelik, Denizli Valiliği'ne 2 yıl önce elektronik postayla başvurarak, Denizli Valisi'nin yeni makam aracının model yılı, fiyat bilgileri ile kaç makam aracı olduğunu sordu. Denizli Valiliği bu talebi; Bilgi Edinme Yasası'nın 'kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır' maddesi uyarınca geri çevirdi.

BEDK VALİLİĞİ HAKSIZ BULDU

Valiliğin kararına yapılan itiraz üzerine olaya el atan BEDK, Denizli Valiliği'nin tutumunu yerinde bulmadı. Başvuru sahibinin talep ettiği bilgilerin, kamuoyunu ilgilendiren bilgilerden olduğu yönünde karar veren BEDK, Denizli Valiliği'nin başvuru sahibine bilgi vermesi yönünde oybirliğiyle karar aldı.

EMSAL KARAR

Emsal karar niteliği taşıyan olayın gazetelerde yer alması üzerine Denizli Valiliği, geçen cuma günü yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, başvuru sahibinin Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden 26 Ekim 2011'de bilgi istediği belirtildi. 5 Aralık 2011'de Denizli Vali Yardımcısı tarafından konunun bilgi edinme hakkı kapsamı dışında olduğu belirtilerek başvuru sahibinin talebinin reddedildiğinin yer aldığı açıklamada, talep sahibinin BEDK'ye itiraz ettiği hatırlatıldı. Açıklamada, BEDK'in yazısının Valiliğe 23 Ocak 2012'de ulaştığı hatırlatılarak, başvuru sahibine 27 Ocak'ta vali yardımcısının imzasıyla gereken bilginin verildiği belirtildi.

KİMSE BİLGİ VERMEDİ

Denizli Valiliği'nin konu hakkında başvuru sahibine bilgi verildiği yönündeki açıklaması üzerine Osman Çelik, valiliğin kendisine herhangi bir bilgi vermediğini iddia etti. Burdur'da oturan, hafta sonu için gittiği Isparta'da DHA muhabirine açıklamada bulunan Osman Çelik, şöyle dedi :

"1.5 yıl geçmesine rağmen valilik halen bu bilgileri bana vermedi. Birkaç gün önce internette ve gazetelerde Denizli Valiliği'nin kullandığı makam araçlarına ilişkin haberleri gördüm. Haberlerin ardından geçen cuma günü Denizli Valiliği bir açıklama daha yaptı. Bu açıklamada, 'Başvuru sahibi vatandaşa usulüne uygun olarak gerekli bilgi verilmiştir' deniliyor. Söz konusu vatandaş yani başvuru sahibi benim. Tarafıma herhangi bir bilgi verilmedi ."

Burdur eski Valisi Süleyman Tapsız'ın 2011 yılında İl Özel İdaresi'ne tahsis edilen 30 milyon TL'yi bir bankaya yatırdığını, bankanın valiliğe 600 bin TL değerinde 'Mercedes S 350' marka otomobil tahsis ettiğini hatırlatan Osman Çelik, şöyle konuştu :

"Benzer araçların Isparta, Antalya ve Denizli valiliklerinde de kullanıldığını öğrendim. BİMER üzerinden Denizli, Antalya ve Isparta valiliklerinin kullandığı araçların marka model ve fiyatlarını sordum. Sadece Denizli Valiliği bana cevap verdi. Gelen cevapta 'Bu bilgi gizlidir, sizi ilgilendirmez' türünden şeyler yazıyordu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber