TKHK'den klinik mühendislik hizmetleri yazısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Temmuz 2013 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKHK'den klinik mühendislik hizmetleri yazısı

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Finans Hizmetleri Başkan Yardımcılığı

Sayı : 80981279
> Konu : Klinik Mühendislik Hizmetleri Hk

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

................. KAMU.. HASTANELERİ BİRLİĞİ

GENEL SEKRETERLİĞİ'NE

31.12.2012 tarih ve 3131 sayılı makam onayı ile yürürlüğe giren “Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Taşra Teşkilatı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” nin 9., 10., 13. ve 14. Maddelerinde tanımlanan görev ve sorumluluklara esasen Kamu Hastaneleri Birliği Mali Hizmetler Başkanlığı bünyesinde Klinik Mühendislik Hizmetleri Biriminin yapılanması uygun görülmüştür.

Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, Kamu Hastaneleri Birliği, birliğe bağlı sağlık tesisleri ve özellikli sağlık araçlarında (evde sağlık araçları, hasta nakil ambulansları, acil müdahale ambulansları gibi) bulunan biyomedikal teknolojilerin etkin finansal ve teknik yönetim hizmetlerini Ek-l'de yer alan faaliyet tanımlamaları çerçevesinde, ilgili mevzuatlara, ulusal ve uluslararası standartlara göre yerine getirir veya bu hususlarda ilgili birimlere teknik destek sağlar.

16.08.2013 tarihine kadar Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi'nin, Mali Hizmetler Başkanlığı bünyesinde kurularak, görevlendirilen birim sorumlularının ad-soyadı, unvan, iletişim bilgilerinin Stok Analizi ve Kontrol Daire Başkanlığı'na [email protected] elektronik posta adresinden, resmi kurum elektronik posta adresinden veya 0312 705 13 90 belgegeçer (fax) numarasından kurumumuza iletilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.


EK : KLİNİK MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ FAALİYET TANIMLAMALARI

Kamu Hastaneleri Birliği, Mali Hizmetler Başkanlığı bünyesinde yer alan Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, biyomedikal teknolojinin* etkin finansal ve teknik yönetim hizmetlerini aşağıda tanımlanan ana faaliyetler ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde yerine getirir.

A. Mal ve Hizmet Tedarik Faaliyetleri

B. Biyomedikal Hizmet Planlama ve Yönetim Faaliyetleri

C. Biyomedikal Teknoloji Yönetimi Faaliyetleri

D. İnsan Kaynakları Yönetim ve Koordinasyon Faaliyetleri

*BiyomedikaI Teknoloji; tıbbi cihaz ve tıbbi ekipman niteliğindeki, Taşınır Mal Yönetmeliği kapsamında yer alan sarf niteliğindeki tıbbi malzemeleri (150-03-03, 150-03-04, 150-13-02), dayanıklı taşınır niteliğindeki tıbbi cihaz ve sistemleri (253- 03-04, 253-03-05, 253-03-06, 253-03-08, 255-01-05) kapsar.

A. MAL VE HİZMET TEDARİK FAALİYETLERİ A.l. Tedarik Dokümantasyon Hazırlık Faaliyetleri

Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, yedi (7) ana kısımda listelenmiş olan Biyomedikal teknoloji ve biyomedikal hizmetlerin Kamu Hastaneleri Birliği, bünyesindeki sağlık tesisleri ve özellikli sağlık araçlarına tedarik (satın alma ve satış) süreçlerinde hazırlanan şartname ve sözleşme belgelerine teknik bilgi desteği sağlar. Dokümantasyon için sağlanan destek faaliyetlerine ek olarak demo uygulamalar ve uygunluk değerlendirme amacıyla muayene kabul faaliyetlerine teknik ölçümleme ve raporlama faaliyetleri ile teknik destek sağlar.

a. Biyomedikal teknoloji (malzeme, teçhizat, cihaz ve sistem),

b. Biyomedikal teknolojiye bağlı sarf, yedek parça ve aksesuar,

c. Biyomedikal teknolojiye bağlı teknik hizmetler (bakım, onarım, montaj ve ölçümleme),

d. Biyomedikal teknolojiye bağlı tıbbi ve tehlikeli atık,

e. Biyomedikal teknoloji temelli klinik hizmetler (laboratuvar, görüntüleme, radyoterapi vb.),

f. H.E.K. (hurda, enkaz, köhne) durumundaki biyomedikal teknoloji,

g. Biyomedikal teknolojiye bağlı yazılım ve bilgi sistemleri.

A.2. Yatırım Planlama Faaliyetleri

Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, biyomedikal teknoloji temelli yatırım planlamalarında, projelendirme faaliyetlerine teknik bilgi desteği sağlar. Yatırım planlama faaliyetlerini yürüten birincil sorumlu ilgili birim(ler)e finans ve performans analizlerinde (ihtiyaç analizi, fayda-maliyet analizi, etkinlik analizi, maliyet- hacim-kar analizi vb.) kullanılmak üzere klinik alan tasarımı, inşaat, bilişim gibi alanlarda biyomedikal teknolojilere ilişkin teknik bilginin sunulmasını sağlar.

Yatırım planlamalarına yönelik hazırlanan ve / veya sunulan teknik dosyaların klinik mühendislik açısından incelenmesini, değerlendirilmesini sağlar.

Araştırma ve geliştirme temelli yatırım planlamalarında strateji belirleme ve proje çalışmalarında tasarım, üretim, değerlendirme, klinik test ve deneylerde bizzat yer alır.

A. 3. Stok Yönetim Faaliyetleri

Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla dayanıklı taşınır ve sarf niteliğindeki biyomedikal malzeme, teçhizat, cihaz ve sistemlerin ve bunlara bağlı sarf, yedek parça, aksesuarların etkin stok yönetimi amacıyla ilgili birim(ler)e teknik destek sağlar.

B. BİYOMEDİKAL HİZMET PLANLAMA VE YÖNETİM FAALİYETLERİ

Biyomedikal teknoloji temelli teknik ve klinik hizmetlerin kurum içi ve / veya kurum dışı kaynaklardan tedarik edilmesi, bu hizmetlerin planlanması ve yönetim faaliyetlerini kapsar.

Teknik hizmetler; montaj, onarım, periyodik bakım ve periyodik ölçümleme faaliyetlerini içerir. Bu faaliyetlerin anlık ve / veya periyodik olarak planlanması, kurum içi kaynaklar ile sağlanabilmesi durumunda teçhizat ve insan kaynağı yönetimi, teknik uygulama ve raporlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır. Kurumlar arası protokoller ve / veya hizmet alım yöntemleri ile tedarik edilmesi durumunda tüm faaliyetler birim personelinin refakati eşliğinde gerçekleştirilir ve hizmet sonunda tutanak altına alınarak Klinik Mühendislik Hizmetleri birimi bünyesinde saklanır.

Klinik hizmetler; Biyomedikal teknoloji temelli özellikli klinik hizmet (biyokimya laboratuvar, doku tipleme laboratuvar, radyoterapi, hemodiyaliz, radyografik görüntüleme gibi) alımlarını içerir. Bu hizmet süreçlerinde (satın alım sonrası) Biyomedikal teknolojiye yönelik sağlık personeline ve idareye teknik bilgi desteği sağlanır. Hizmet alımı kapsamında yer alan tüm teknik faaliyetler (kurulum, söküm, ölçümleme, verimlilik, performans gibi) Klinik Mühendislik Yönetim Hizmetleri'nin koordinasyonunda gerçekleşir.

C. BİYOMEDİKAL TEKNOLOJİ YÖNETİMİ FAALİYETLERİ

Biyomedikal teknolojilerin temelinde yer alan ve üç (3) kısımdan oluşan biyomedikal teknolojilerin mevzuat ve uluslararası standartlar çerçevesinde sürdürülebilir yönetim faaliyetlerini kapsar. Biyomedikal Teknoloji Yönetimi Faaliyetleri kapsamındaki çalışma alanları;

a. Dayanıklı taşınır niteliğindeki tıbbi cihaz ve Biyomedikal teknolojiler (EKG, Diş Üniti, Morg Ünitesi, MRI, Tekerlekli Sandalye, Ventilator Cihazları gibi),

b. Biyomedikal teknoloji kaynaklı tıbbi ve tehlikeli atık oluşturan cihaz ve sistemler (Doku gömme, kemoterapi robotları, kan kapama, hidrojen peroksit otoklav cihazları gibi),

c. Biyomedikal teknolojilerin (Pendant, Azot-Protoksit tüpleri, Gaz Konsantratörleri gibi) sürdürülebilir hizmet sağlamaları için kullanılan tıbbi gaz sistemleridir.

Biyomedikal Teknoloji Yönetim Faaliyetleri kapsamında yerine getirileceği ve destek sağlayacağı ana faaliyetler sekiz (8) başlıkta listelenmiştir. Bu faaliyetler kurumun ve / veya Kamu Hastaneleri Birliği'nin uygun gördüğü strateji ve program çerçevesinde gerçekleştirilir.

a. Devir faaliyetleri,

b. Stok kontrol faaliyetleri,

c. H.E.K. ve kaynak geliştirme faaliyetleri,

d. Envanter kontrol ve yönetim faaliyetleri,

e. Tıbbi atık kontrol ve yönetim faaliyetleri,

f. Periyodik performans, verimlilik analiz faaliyetleri,

g. Tıbbi gaz sistemleri kontrol ve yönetim faaliyetleri,

h. Piyasa gözetim, geri çekme ve risk yönetim faaliyetleri,

i. Teknoloji parkı yönetim ve performans raporlama faaliyetleri.

D. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM VE KOORDİNASYON FAALİYETLERİ

D. l. İnsan Kaynakları Yönetim Faaliyetleri

Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, insan kaynakları yönetim faaliyetleri kapsamında sözleşmeli ve kadrolu teknik personelin (mühendis, tekniker, teknisyen), kullanıcıların (sağlık personeli, sağlık destek personeli gibi) biyomedikal cihazlar ile ilgili eğitim planlamalarını, iş emri yönetimi ve personel performans değerlendime faaliyetlerini gerçekleştirir.

D. 2. Koordinasyon Faaliyetleri

Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, koordinasyon faaliyetleri kapsamında altyapı ve özellikli diğer teknik hizmet alanlarında (yapı-inşaat, iklimlendirme, marangoz, elektrik, sıhhi tesisat gibi) desteğe ihtiyaç duyulması halinde ilgili teknik hizmet birimleri ile iletişim ve koordinasyon faaliyetlerini gerçekleştirir.

İl ve bölge bazında Koordinatör Birlik bünyesinde yer alan Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi, koordinatör birlik bünyesindeki diğer Kamu Hastaneleri Birliklerinde yer alan Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimlerinin koordinasyonunu gerçekleştirir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber