Anayasa komisyonu Çiçek başkanlığında toplandı

Eğer yüksek komisyon, başkanlık sistemi dışında kalan maddelerin tamamında mutabakat ortaya koyarsa, bizim o şartta başkanlık sistemini öne sürmemiz mümkün değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2013 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa komisyonu Çiçek başkanlığında toplandı

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, başkanlık sistemi dıışında kalan maddelerin tamamında mutabakata varması halinde, başkanlık sistemini öne sürmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı.

Toplantı girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, bir gazetecinin, komisyon uzmanlarının 8 maddeyi uzlaşılabilir hale getirdiğini anımsatarak, bundan sonra neler olabileceği sorusu üzerine, komisyonun bugün temel hak ve özgürlüklerle yargı erkine ilişkin anayasa taslak hükümlerini görüşeceğini ifade etti.

Müzakereye mutabık kalınan maddelerden mi, her iki bölümün tamamının başından mı başlanacağının ele alınacağını anlatan İyimaya, "Sanıyorum bugün verimli sonuçlar alabiliriz" dedi.

İyimaya, bir gazetecinin, uzlaşılan maddelerin 56 olduğunu anımsatması üzerine, "Ben 56 maddenin ötesine geçilebileceğini düşünüyorum. Önümüzde epey zaman var. Diğer bölümlerde de mutabık kalınabilecek maddeler var. Hatta hocaların mutabık kalmayıp bu bölümde de mutabık kalabileceğimiz maddeler var" diye konuştu.

İyimaya, bir gazetecinin, AK Parti'nin Başkanlık sistemi önerisinin geri çekilip çekilemeyeceğini sorması üzerine, şöyle konuştu:

"Bizim bu konudaki tavrımız net. Başkanlık sistemi önerimiz anayasanın yeniden yapılmasına engel değil. Eğer yüksek komisyon, başkanlık sistemi dışında kalan maddelerin tamamında mutabakat ortaya koyarsa, bizim o şartta başkanlık sistemini öne sürmemiz mümkün değil. Bu konuda öne aldığımız temel sorun, biz Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini sistem sorunu olarak değil, rejim sorunu olarak görüyoruz. Türkiye'nin koşulları içinde toplum mühendisliği tekliflerini incelediğiniz zaman, toplum mühendisliğinin işlemez olduğu tek alanın sandık olması karşısında, sandığı bir resmi şart olarak görüyoruz."

İyimaya, yeni uzlaşılabilecek maddelerin temel hak ve özgürlükler ile yargı alanlarında olabileceğini belirtti. Uzlaşılan maddelerden birinin, barış içinde şiddetsiz, silahsız bir toplumda yaşama hakkı olduğunu dile getiren İyimaya, bu öneriyi muhalefet milletvekillerinin getirdiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber