Her şey öğretmenin 'Garnizon'a atanmasıyla başladı

Haber Giriş : 11 Şubat 2006 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışarıda örttüğü başörtüsünün öğrencilere 'kötü örnek' olacağı gerekçesiyle okul müdürlüğü yapması engellenen Aytaç Kılınç, atandığı Gölbaşı Bayrak Garnizonu'nun içindeki okulunu komutan izin vermediği için hiç göremedi

Dışarıda örttüğü başörtüsü nedeniyle okul müdürlüğü yapması engellenen Aytaç Kılınç, atandığı ve iki kez mahkeme kararıyla geri döndüğü Bayrak Anaokulu'nun yüzünü bile göremedi. Kılınç, okulun bulunduğu Gölbaşı Bayrak Garnizonu'na her gidişinde başı açık olmasına rağmen içeri alınmadı. Danıştay'ın hakkında, "Dışarıda bile olsa başörtüsü örtmesi laikliğe aykırıdır ve öğrencilere 'kötü örnek' oluyor " kararı verdiği Kılınç, 15 yıllık öğretmenlik hayatında, müdür olarak atanmasıyla birlikte pekçok sorun yaşadı. Kılınç, 2001 yılında okul müdürlüğüne atanmasından itibaren tam 9 kez görev yeri değişikliğine maruz kaldı.

KOMUTAN KIZIYOR GİREMEZSİN

Bitlis'te de beş yıl öğretmenlik yapan Kılınç, 2001'de girdiği okul müdürlüğü sınavında Ankara üçüncüsü oldu ve ikamet ettiği Gölbaşı ilçesindeki Bayrak Anaokulu'na atandı. Aytaç öğretmen, okula gittiği ilk günden itibaren birçok sorunla karşılaştı. Daha okul kapısına gelmeden garnizon girişinde durdurulan Kılınç, bu sırada başı örtülü olmamasına rağmen içeri alınmadı ve sabıka kaydı getirmesi istendi. İkinci gün sabıka kaydıyla birlikte gitti, bu sefer ikametgah ilmuhaberi, üçüncü gün ise sağlık raporu istendi. Daha sonra da kendisine 'doğrudan içeri alınmaması' yönünde garnizon komutanı tarafından verilmiş bir emir olduğu iletildi. Müdür olduğu okula girmesini engelleyen garnizon komutanı ile görüşmek istediğini belirten Kılınç'a, görüşmenin mümkün olmadığı söylendi. Kılınç bu defa ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurdu. Gölbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Aynur Bozkurt Bostancı kendisine, "Bir daha oraya gitmeyin, Paşa telefon açıyor, size çok kızdı. Paşa 'bir daha bu kapıya gelmesin' diyor. Bir formül düşünüyoruz" dedi. Müdür olduğu okulu görmesi bile mümküm olmayan Kılınç hakkında sözlü olarak iletilen "Paşa istedi" gerekçesiyle soruşturma açıldı. Soruşturma neticesinde, "devlet memurunun itibarını sarsacak davranış" gerekçesiyle işlem yapıldı ve aylıkten kesme cezası verilerek, yöneticilik görevinden alındı.

HER GÜN FARKLI OKULDA ÇALIŞTI

Atama yönetmeliğinde "eşdeğer başka bir okula müdür olarak atanır" denildiği halde Kılınç, anaokulu bulunmayan başka bir okulda öğretmen olarak görevlendirildi. Karar hakkında dava açan Aytaç öğretmen, aldığı yürütmenin durdurulması ve iptali kararlarıyla iki kez döndüğü okuluna yine alınmadı. Bayrak Anaokulu ile Kıbrıs Köyü İlköğretim Okulu arasında gidip gelen Kılınç,mahkeme kararlarının garnizon girişinde uygulanamaması nedeniyle 10 gün ilçe milli eğitim müdürlüğü koridorlarında mesai saatlerine giriş çıkışları kotrol edilerek, "tanımsız" bir görevde çalıştırıldı. Daha sonra da Gölbaşı İlçe Milli Eğitim'inde gezici öğretmenlik kadrosuna alındı ve 2 yıl her gün farklı bir okulda çalıştırıldı.

Evine böşörtülüler gelir mi araştırması

Okul müdürlüğüne atanıncaya kadar görevine sorunsuz devam eden Aytaç Kılınç, müdür olduktan sonra kınamadan kıdem durdurmaya kadar tüm cezaları almakla kalmayıp, hakkında sivil polisler tarafından bilgi de toplandı. Kılınç'ın komşularına, görev yaptığı okullardaki arkadaşlarına, evine başörtülülerin gelip gelmediği, dışarda başörtüsü örtüp örtmediği, hangi gazeteleri okuduğu yönünde sorular soruldu. Son beş yılını hukuk mücadelesiyle geçiren Kılınç'ın bu süre içinde avukatı olmamış. Okul müdürlüğünden alınarak başka okula tayin kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarını kendi hazırladığı savunmalarla alan Kılınç, bundan sonraki süreç için hukuki yardım almayı düşünüyor. Hukuki süreci sonuna kadar tamamlamak isteyen Kılınç, kararla ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itiraz edecek ve buradan da sonuç alamazsa AİHM'ye başvuracak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber