Bal üreticileri, yeni sezona umutlu girmiyor

Kovan başı verim, geçen yıla oranla düşük. Kovan varlığımız yükseldiği için belki geçen yıl üretilen 93 bin ton balı bu sene yakalayabiliriz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2013 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bal üreticileri, yeni sezona umutlu girmiyor

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, kovan başı verimin geçen yıla oranla düşük olduğunu belirterek, "Kovan varlığımız yükseldiği için belki geçen yıl üretilen 93 bin ton balı bu sene yakalayabiliriz" dedi.

Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda kurak geçen havalar nedeniyle bal üretiminde düşüş yaşandığına dikkati çekti.

Düzce'de kestane ve ayçiçek balında rekolte düşüklüğü olduğunu anlatan Kaba, Diyarbakır'ın yüksek verime sahip olduğunu, İç Anadolu bölgesinde de bazı iyi yerlerin bulunduğunu kaydetti.

Kaba, kovan başı verimin geçen yıla oranla düşük olduğuna dikkati çekerek, "Kovan varlığımız yükseldiği için belki geçen yıl üretilen 93 bin ton balı bu sene yakalayabiliriz. Geçen yıl 5, 5.5 milyon arı sayımız vardı, bu yıl 6, 6.5 milyon koloni sayımız var. Bu, aradaki farkı kapatabilir. Arıdan verimli bal alabilmemiz için havaların kurak gitmemesi gerekir" diye konuştu.

Düzce ve çevresinde 400 ton bal ürettiklerini dile getiren Kaba, bu yıl 200-250 ton civarında üretim beklediklerini bildirdi.

- "Sahte bal üreten firmalar tamamen kapatılsın"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, süt ve et ürünleri ile gıda takviyesi ve bal üreten toplam 41 firmanın, bazı parti ürünlerinde taklit ve tağşiş yapıldığını tespit ettiğini anımsatan Kaba, şunları kaydetti:

"A firması ceza aldıysa başka bir isimle tekrar üretimine devam edebiliyor. O nedenle o firmaya köklü bir ceza vermek lazım. Şu anda sahte bal üreten firmalar kanunun bu boşluğundan istifade ediyorlar. Aynı kişiler hanımının ya da çocuklarının üzerine üretim izni alabiliyorlar. Bunu engellemenin yolu da ailece firmanın kapatılmasından geçer. Yoksa engelleyemeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber