YAŞ mesaisi yarın başlıyor/ Video

Şûra, Başbakan Erdoğan başkanlığında yarın toplanıyor. Şûra'da, Genelkurmay Başkanı Özel'in görev süresinin uzatılması yeni kuvvet komutanlarının belirlenmesi, tutuklu paşaların emekli edilmesi gibi konuların görüşülmesi bekleniyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Temmuz 2013 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) mesaisi yarın başlıyor. Balyoz davasının temyiz, Ergenekon'un da karar sürecine denk gelen 2013 Yüksek Askeri Şura Toplantısı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yarın Genelkurmay Karargahı'nda yapılacak. Bu yıl, Kara, Hava, Deniz ve Jandarma komutanları değişecek. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, 2015'e kadar görevine devam edecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda bu yıl askeri teamüllerin dışına çıkılacak. Kuvvet komutanlığına atanacak oramiral kalmadığı için, bu yıl terfi edecek Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu'nun doğrudan kuvvet komutanı olması gündemde. 4 gün sürecek toplantıda Kara, Deniz ve Havva Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda, 15'i tutuklu olmak üzere toplam 103 general ve amiralin terfi ve atamaları görüşülecek.

JANDARMAYA KALYONCU

Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları, 2 yıllık görev sürelerinin dolması nedeniyle emekli olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bu yıl terfi sırasına girecek olan Korgeneral Abidin Ünal'ın atanması bekleniyor. Askeri teamüllere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı atanıyordu. Geçen yıl Harp Akademileri Komutanlığı'na Kara Kuvvetleri kökenli bir isim olan Korgeneral Raif Akbaş atandı.

'DENİZ'DE SULAR DALGALI

Deniz'de ise sular durulmadı. Teamüllere göre 2 yıl Donanma Komutanlığı yapan isim Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevine atanıyor. Ancak, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in istifası nedeniyle askeri teamüller işlemeyecek. Ya Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramural Murat Bilgel'in görev süresi bir yıl uzatılarak, bir koramiralin terfi ettirilip Donanma Komutanlığı'na atanması olacak. Ya da Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bostanoğlu oramiralliğe terfi ettirilecek ve Kuvvet Komutanlığı'na atanacak. Bu durumda Donanma Komutanlığı Koramiral rütbesine indirilecek. 2 yıldır görev süreleri uzatılan toplam 55 tutuklu general ve amiral 2012 Şura kararlarında emekli edildi. Bu yıl ilk defa terfi sırasına girecek toplam 15 general ve amiral bulunuyor. Ancak, bu personelin terfi işlemleri yapılmayacak. Tutuklu personelin görev sürelerinin bir yıl uzatılacağı belirtiliyor. Balyoz davasından yargılanan Orgeneral Bilgin Balanlı ile Ergenekon'dan yargılanan Orgeneral Nusret Taşdeler bu yıl emekli olacak. Öte yandan Başbakan Erdoğan dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile görüştü. 40 dakika süren görüşmede Yüksek Askeri Şûra toplantısının ele alındığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber