Cinsel tacize cezalar artıyor

Bakan Ergin, cinsel tacize yönelik cezaların artırılması yönünde yürütülen çalışmaların tamamlandığını, çalışmanın yakın zamanda TBMM'ye sevkedileceğini belirterek, şunları kaydetti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2013 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cinsel tacize cezalar artıyor

Ergin, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Buna göre, artık cinsel taciz ve cinsel saldırı suçlarında cezaların daha caydırıcı hale getirilmesi için ceza miktarlarında artırım öngörülüyor. Mesela taciz suçunda 3 aydan 2 yıla kadar olan basit tacizde 4,5 aydan 3 yıla kadar cizalar artırılıyor. Ceza miktarı yüzde 50 artırılıyor. Basit cinsel saldırı suçlarında ceza limiti 2 yıl-7 yıl aralığındaydı. Bu 4 yıldan 10 yıla çıkartılıyor. Burada da alt sınırda yüzde yüze yakın bir artış var. Nitelikli cinsel saldırı suçları 7-12 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılıyordu. Bu da 10-20 yıl aralığına çekiliyor. Burada da alt sınırda önemli bir artış söz konusu. Çocuk mağdurlar bakımından özellikle daha caydırıcı tedbirler alındı. 3 yıl-8 yıl aralığında olan çocuk mağdurlara cinsel saldırı fiilleri 6-10 yıla çekildi. Alt sınırda yüzde 100'lük artış sağlandı. Nitelikli cinsel saldırı fiillerinde 8-15 yıl arasında olan hapis cezası 12-20 yıl arasına çekildi. Bunlar ciddi artışlar. Ayrıca TCK'da daha önce olmayan evlenme yasağı bulunan kişiler arasında bu fiil işlenmişse, biz buna ensest diyoruz, ensest tanımı TCK'ya ilk defa girmiş oluyor, burada da normalden çok daha ağır bir ceza öngörülüyor. O da 5 ila 12 yıl normal hali, daha nitelikli halleri daha da yukarı çıkabiliyor. Önemli adımdır bunlar. Cinsel saldırı suçlarında önemli bir değişikliğe gidiyoruz."

Ergin, cinsel saldırıya mağruz kalan mağdurun beden ve ruh sağlığı bozuldu mu diye adli tıptan rapor aldırılması uygulamasına son verileceğine dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber