Göç harcırahı alamayan işçiye Ombudsman'dan iyi haber

Bir şeker fabrikasından diğerine atanırken göç harcırahı alamayan işçiye, KDK'ya başvurusunun ardından ödeme yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2013 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Göç harcırahı alamayan işçiye Ombudsman'dan iyi haber

Kararda, çalıştığı fabrikadan başka bir şeker fabrikasına atanan, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. yetkililerinin talebi üzerine, göç harcırahı istemediğine dair noter onaylı belgeyle nakli kabul eden İ.Y'nin, şirket bünyesinde çalışan benzer durumdaki bir başka işçinin mahkeme kararıyla harcırahının faiziyle almasını gerekçe göstererek şikayette bulunduğu hatırlatıldı.

Hukuken doğmamış haklardan önceden vazgeçilemeyeceği ifade edilen KDK kararında, bu nedenle şahsın noter beyanıyla tayininin harcırahsız yapılmasını istemesinin, harcırah istemesine engel teşkil etmeyeceği, Harcırah Kanunu'na göre kişinin harcırah alabilmesi için eş ve çocuklarıyla yer değiştirmesinin yeterli olduğunun görüldüğü vurgulandı.

Harcırah talebine konu atamanın 4 Eylül 2009'da yapıldığı, İ.Y'nin birçok kez başvurada bulunarak harcırahının ödenmesini talep ettiği, son başvurusuna idarenin, "Noter beyanına istinaden göç harcırahı istemeksizin isteği doğrultusunda nakledildiği için göç harcırahı ödenmesine imkan bulunmadığını" bildirdiği kaydedilen kararda, şikayet üzerine şirketten konuya ilişkin bilgi ve belgelerin istendiği aktarıldı.

Şirketin 10 Haziran 2013 tarihli cevabi yazısında, "şahsın (İ.Y) kurumun çeşitli fabrikalarında kısa dönemlerde çalıştığı ve nakil talebinde bulunmayı alışkanlık haline getirdiğinin" ileri sürüldüğü bildirilen kararda, yazıya istinaden Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğünden bir daire başkanıyla görüşme yapıldığına dikkat çekildi.

Görüşmede, "Kişinin nakil talebinde bulunmayı alışkanlık haline getirdiği hususunun hukuken bir gerekçe sayılamayacağının ve tayin talebinin onayının idarenin tasarrufunda olduğunun" ifade edildiği kararda, yine aynı görüşmede, "Harcırah Kanunu'nda yer değiştirmenin harcıraha hak kazanma için yeterli olduğunun" anlatıldığı kaydedildi.

Kararda, "Şahsın durumunu yeniden değerlendiren idare, uzlaşma teklifimiz doğrultusunda şahsın dilekçe vermesi halinde harcırahının ödeneceğini bildirmiştir" denildi. Bunun üzerine, başvuru sahibi İ.Y'ye 3 bin 368 lira 46 kuruş ödeme yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, uzlaşma sağlandığı ve harcırahını alan İ.Y'nin şikayetini çekmesi nedeniyle KDK'nın "karar verilmesine yer olmadığı" kararını aldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber