Başka kuruma nakil halinde kıst maaş yanlışı

Kamu Denetçiliği Kurumu, ilgili kurumlar ile yaptığı görüşmeler sonrasında, Muhasebat Genel Tebliğinde yer alan bir hükmün nasıl anlaşılması gerektiği konusunda önemli bir karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Temmuz 2013 23:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Başka kuruma nakil halinde kıst maaş yanlışı

Kamu Denetçiliği Kurumunun 2013/603 nolu kararına göre; başka bir kuruma naklen geçen bir memura kişi borcu çıkarılamaz , yeni görev yerinde de eksik ödeme yapılamaz.

İşte uygulama farklılıklarını giderecek önemli karar

T.C.
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU

Sayı: 22873068.250.01.05.2013.31-2849 15/07/ 2013
Konu: 05-2013/603 nolu Karar Verilmesine
Yer Olmadığına Kararı

ŞİKAYET/ESAS NO: 05-2013/31
KARAR NO : 05-2013/603
KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA KARARI
ŞİKAYETÇİNİN ADI, SOYADI/UNVANI :N.A.
ŞİKAYETÇİNİN YERLEŞİM YERİ
VEYA İŞ ADRESİ :...
ŞİKAYET EDİLEN İDARE : Milli Eğitim Bakanlığı
ŞİKAYETİN KONUSU : Naklen atanan şahsa, ... İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "yersiz ve fazla ödenen aylıklardan doğan borç cetveli" düzenlenerek maaş borcu çıkarılması, fazladan ve yersiz kesinti yapılması, yeni görev yerinde şahsa eksik ödeme yapılması, söz konusu kesintiye nazaran daha az ödeme yapılması nedeniyle doğan mağduriyetinin giderilmesi hakkında

ŞİKAYET TARİHİ : 03/04/2013
KARAR TARİHİ : 12/07/2013

Şikayet başvurusu üzerine yapılan inceleme sonucunda;

KARAR :

28/3/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Şikayetten vazgeçme" başlıklı 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında, şikayetçinin karar verilinceye kadar şikayetinden vazgeçebileceği, "Şikayete konu talebin idarece yerine getirilmesi" başlıklı 27 inci maddesinin birinci fıkrasında ise, karar verilmeden önce şikayete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi halinde Kamu Denetçiliği Kurumunun inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, söz konusu hallerde aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca karar verilmesine yer olmadığına dair karar verileceği hükmüne yer verilmiştir.

... İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni olarak görev yapmakta iken Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ...Yurdu'na yurt yönetim memuru olarak atanan N.A. adlı şahıs tarafından Kamu Denetçiliği Kurumu'na 03.04.2013 tarihinde yapılan şikayet başvurusuna ilişkin dilekçe ve ekleri incelenmiştir.

N.A. atama işlemlerinde Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün 16 sıra numaralı tebliğinin B-Aylıklarını Aldıktan Sonra Görevinden Ayrılanlar ile ilgili işlemler gereğince hazırlanan "yersiz ve fazla ödenen aylıklardan doğan borç cetveli" ile kendisine maaş borcu çıkarılması suretiyle ...İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kendisinden fazladan ve yersiz kesinti yapıldığı, ayrıca yeni görev yerinde de eksik ödeme yapıldığı, söz konusu kesintiye nazaran daha az ödeme yapılması nedeniyle doğan mağduriyetinin giderilmesi gerekçesiyle şikayette bulunmuştur.

Şikayet başvurusunun incelenmesinden, Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün 16 sıra numaralı tebliğinde ve şikayet konusu idari işleme dayanak teşkil eden tebliğin "B-Aylıklarını Aldıktan Sonra Görevinden Ayrılanlar ile ilgili işlemler" başlığı altındaki hükümlerinde "...emeklilik ve ölüm halleri hariç görevden ayrılma halleri..." ifadesine yer verildiği, bu hallerin neler olduğu açıklanmamakla birlikte tebliğde memurların nakil işlemlerine herhangi bir atıfta bulunulmadığından, nakil işleminin görevden ayrılma hallerinden sayılmayacağı değerlendirilmiştir.

Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün 16 sıra numaralı tebliğe dayanarak şahsa maaş borcu çıkarılması, şahıs için düzenlenen Kişi Borçları Hesaplama Cetvelinin, ayrıca yeni görev yerinde yapılan ödemenin unsurlarının mevzuata uygun olup olmadığı hususlarında Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, nakil işleminin görevden ayrılma hallerinden sayılamayacağı değerlendirmesinin yerinde olduğu ve söz konusu tebliğe dayanarak nakledilen memura kişi borcu çıkarılamayacağı belirtilmiştir.

Söz konusu tespitlerden hareketle ... İl Milli Eğitim Müdürlüğü ... yetkilisi ve ...Daire Başkanlığı ile görüşülerek, Kurumumuza yapılan şikayet başvurusu hakkında bilgi verilmiş, şikayete konu idari işlemin hatalı olduğu, şikayetçi ve sorumlu idarenin uzlaştırılabileceği bildirilmiştir.

... İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri şahsın durumunu yeniden değerlendirmiş ve idari işlemlerinin hatalı olduğunu kabul etmiştir. Bunun üzerine N.A. 24.06.2013 tarihinde ... İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiği bir dilekçeyle, yeni görev yerinde aldığı kıst maaş ile ... İl Milli Eğitim Müdürlüğünce sehven ve yersiz yapılan işlemden kaynaklanan farkın ödenmesini talep etmiştir. Bu doğrultuda ... İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 26.06.2013 tarihli 1525581 sayılı yazı ile ... Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğüne ödeme için talepte bulunmuştur.

... Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğünün, N.A.'dan sehven tahsil edilen kişi borcunun iadesini, şahsın hesabına 01.07.2013 tarihinde yaptığı, dosyaya eklenen ... numaralı muhasebe işlem fişinden görülmüş olup, akabinde N.A. 08.07.2013 tarihinde şikayetinden vazgeçtiğine ilişkin bir dilekçeyle Kurumumuza başvurmuştur.

Şikayet dosyasının incelenmesi neticesinde, N.A. ile şikayete konu idare ... İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Kamu Denetçiliği Kurumu'nun girişimiyle uzlaşma sağlanarak karar verilmeden önce şikayete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi ve sehven tahsil edilen kişi borcunun iadesini alan N.A.'nın 01.07.2013 tarihli dilekçesiyle şikayetinden vazgeçmesi nedenleriyle, 05.2013/31 esas numaralı şikayet başvurusunun konusu kalmadığından ve konunun Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde yazılı koşulları taşımadığı değerlendirildiğinden, yukarıda anılan hükümler uyarınca şikayet başvurusu hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber