Sosyal hizmet merkezleri yönetmeliğinde neler değişti?

Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2013 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal hizmet merkezleri yönetmeliğinde neler değişti?

Değişiklikle yönetmeliğe sosyal inceleme ve meslek elemanı tanımları getirildi. Buna göre birey, aile, grup ve toplulukların sosyal hizmet ve sosyal yardıma ilişkin ihtiyaç ve sorunlarının tespitiyle hangi sosyal hizmet uygulamalarından yararlandırılması gerektiği önerilerini içeren inceleme ve değerlendirme faaliyeti "sosyal inceleme", sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, öğretmenlik ile aile ve tüketici bilimleri lisans programlarından mezun olup merkezde çalışanları ise "meslek elemanı" olarak nitelendirildi.

Merkezlerin ilk kabul birimleri ile şiddet önleme ve izleme merkezlerinin bulunmadığı yerlerde bu merkezlerin faaliyetlerini yürütme görevinin kaldırıldığı yönetmelikte, sosyal hizmet komisyonlarına koruyucu aile ve sosyal ekonomik destek hizmetlerinin yanı sıra evlat edinmede de karar verme yetkisi tanındı.

Sosyal çalışma görevlisi başlığının meslek elemanı olarak değiştirildiği yönetmelikte sosyal çalışmacılara şu görevler eklendi:

"Sosyal hizmet sunulacak birey, aile, topluluk ve topluma yönelik sorunları tespit etmek, değerlendirmek ve ihtiyaç duyulan hizmetleri belirlemek. Planlanan hizmetlere yönelik bilimsel yöntemlerde öngörülen müdahale tekniklerine uygun mesleki çalışmalarda bulunmak. Birey ve ailelerin desteklenmesi ve güçlendirilmesini sağlayacak mesleki müdahaleler yapmak. Birey ve ailelere yönelik mesleki uygulamaları değerlendirmek, izleme çalışmalarını yürütmek ve yeni hizmet modelleri önermek. Birey ve aileler hakkında düzenlenen form ve raporlarla ilgili iş ve işlemleri yapmak."

- Personel devri

Personel devriyle ilgili geçici üçüncü madde ise şöyle değiştirildi:

"İl ve ilçelerde; kapatılan veya merkeze dönüştürülen kuruluşların müdür ve müdür yardımcıları hariç tüm personelinin atamaları, Bakanlık il ve ilçe müdürlükleri ile gündüzlü ve yatılı kuruluşlarda görev yapan meslek elemanlarının ihtiyaca göre atama ve görevlendirilmeleri,kuruluş onayını müteakiben merkezlere valilikçe yapılır. Meslek elemanları ihtiyaca göre diğer sosyal hizmet kuruluşlarında görevlendirilebilir.”

Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile birden fazla merkez kurulacak illerde faaliyete geçmiş olanlar, valilikler tarafından yapılacak planlamanın ardından henüz faaliyete geçmeyen merkezlerin de bölgelerinde hizmet sunabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber