Çelik: Maaşlara yapılan artışlar önemli

Devletimizin imkanları çerçevesinde kamu çalışanlarımızın beklentilerini karşılama çabası içerisinde olacağımızı belirtmek isterim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2013 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-"10 yıllık dönemde ortalama memur aylığında enflasyondan arındırılmış şekilde, reel olarak yüzde 50, en düşük memur aylığında ise reel olarak yüzde 91 oranında artış sağlandı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Devletimizin imkanları çerçevesinde kamu çalışanlarımızın beklentilerini karşılama çabası içerisinde olacağımızı belirtmek isterim" dedi.

Kamu görevlilerinin 2014-2015 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu görevlileri sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu Bakanlıktaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda başladı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Çelik, geçen yıl ilk kez kamu görevlilerini ilgilendiren toplu sözleşmenin imzalandığını anımsatarak, sözleşme sayesinde maaş zammının yanında mahalli idarelerde sosyal denge tazminatı ödenmesi, emekli memurlara verilen maktu tazminatın artırılması, 4/C'lilerin çalışma süresinin 11 ay 28 güne çıkartılması, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 700 liraya çıkarılması dini bayramlarda çalışan personele ilave ödeme yapılması gibi kazanımların elde edildiğini söyledi.

Geçen ay içerisinde 100 bin sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi başta olmak üzere çalışma hayatıyla ilgili yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirten Bakan Çelik, "Sözleşmeli personelin izin haklarının devlet memurlarıyla paralel hale getirilmesi, açıktan vekil olarak atananlara izin hakkı tanınması, doğum yapan memurlarımıza gece vardiyası ve nöbet görevi verilmesine ilişkin 1 yıllık sürenin 2 yıla çıkartılması gibi toplu sözleşme süreçlerinde gündeme getirilen sendikal talepleri yasalaştı" dedi.

-Maaşlara yapılan artışlar önemli

Görüşme sürecinde 2 milyon 650 bin kamu çalışanı ve 1 milyon 900 bin kamu emeklisinin 2014-2015 dönemine ilişkin mali ve sosyal haklarını ele alacaklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomik krizin tüm dünyayı etkilemeye devam ettiği bazı Batı ülkelerin maaş ve ücretlerin dondurulduğu, işten çıkartmaların yaşandığı bir ortamda, Hükümet olarak emeklimizi ve çalışanımız enflasyona ezdirmeyen 10 yılı geride bıraktık. Bu süreçte özellikle memur maaşlarındaki artışı dikkatlerinize sunmak istiyorum.

Aile yardımı dahil en düşük memur aylığı 2002 yılında 392 lira iken Temmuz 2013'te bin 887 liraya yükseldi. En düşük memur maaşında artış oranı yüzde 381'dir. Aile yardımı dahil ortalama memur aylığı 2002'de 578 lira iken Temmuz 2013'te 2 bin 190 liraya yükseldi. Buradaki artış oranı yüzde 279'dur. En düşük memur emekli aylığı 2002'de 376 lira iken Temmuz 2013'te bin 162 liraya yükseldi. Artış oranı yüzde 208 oldu. Aynı dönemde kümülatif enflasyon oranı ise yüzde 152'dir. Bu dönemde ortalama memur aylığında enflasyondan arındırılmış şekilde, reel olarak yüzde 50, en düşük memur aylığında ise reel olarak yüzde 91 oranında artış sağlanmıştır."

Çelik, zaman içerisinde düşük maaş alan memur ile yüksek maaş alan memur arasında makasın daraldığına dikkkati çekerek, 2002'de en yüksek memur aylığının en düşük memur aylığının 7 katı olduğunu bu oranın bugün 3,7 katına kadar gerilediğini söyledi.

Toplu sözleşme sürecinin en fazla bir ay süreceğini dile getiren Çelik, "Bu bir aylık maratonun ilk toplantısını yapıyoruz. Sendikaların talepleri bir hafta önce Devlet Personel Başkanlığına iletildi. Bu talepleri esas alarak, kamu görevlileri sendikaları heyeti başkanıyla genel ve hizmet koluna ilişkin görüşme gündemini ve çalışma tavimini belirleyeceğiz. Bu takvim çerçevesinde devletimizin imkanları çerçevesinde kamu çalışanlarımızın beklentilerini karşılama çabası içerisinde olacağımızı belirtmek isterim" diye konuştu.

-Görüşmelerin takvimi belli oldu

Hükümet ile memur sendikaları temsilcileri arasında bugün başlayan ve bir ay sürecek görüşmelerin takvimi belirlendi.

Buna göre, yarın hizmet kollarına ilişkin sunumlar yapılacak, 5 Ağustos'a kadar hizmet kollarının taleplerinin değerlendirilmesine ilişkin komisyon çalışmaları sürecek, 6 Ağustos'ta hizmet kollarının tekliflerinin değerlendirmesi ve kamu işveren heyetinin teklifini verilecek, 13-14 Agustos'ta ihtiyaç duyulması halinde komisyon çalışmalarına devam edilecek, 15-20 Ağustos'ta kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına ilişkin teklifler değerlendirilecek ve 21 Ağustos'ta toplu sözleşme ve toplantı tutanaklarının imzalanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber