MEB, SBS istatistiklerini neden yayımlamaz?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Ağustos 2013 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, SBS istatistiklerini neden yayımlamaz?

MEB özellikle son iki yıldır SBS istatistiklerini okullarla ve İl/İlçe Milli Eğitimle paylaşmıyor yada kısıtlı paylaşıyor.

ÖSYM tüm istatistikleri yayımlamanın yanında kitapçık haline getirip okullara dahi gönderirken MEB'in kendi yaptığı sınavla ilgili gizliliği esas alması hem kurum, İlçe ve İllerin kendilerini değerlendirmesini engelliyor hem de yapılan çalışma yada alınan tedbirlerin değerlendirilmesine ket vuruyor.

Konuyu bir de paylaşımda bulunduğumuz bir İlçe Milli Eğitim Müdüründen dinleyelim.

Sayın Hocam takdir edersiniz ki eğitimde ölçme ve değerlendirme ile objektif kriterlere göre ödüllendirme birbirlerini tamamlayan süreçlerdir. Bunlardan birinin eksik kalması diğerinin de amacına ulaşmasını engeller.

Malumunuz bakanlığımız sekizinci sınıf öğrencilerimize SBS sınavı yaptı. İki yıl öncesine kadar SBS sonuçları açıklandıktan bir kaç saat sonra e-okul üzerinden SBS ile ilgili tüm verilere ulaşabiliyorduk.

Derslere yönelik testlerin ortalaması,

standart sapması,

sınava katılan tüm öğrencilerimizin ders ders doğru yanlış sayıları,

okulların puan ortalaması,

bu puan ortalamasına göre il ve ilçe içindeki sırası

Hepsini elektronik ortamda görüyor excel formatında bilgisayarımıza indiriyorduk.

Geçen yıl okul ortalamaları ve sıralamaları yayınlanmadı. Gerekçe olarak da haksız rekabet varmış. Her okulun şartları aynı değilmiş. Bizlerin varlık sebebi olan öğrencilerimizi "haksız rekabet" diyebildiğiniz sınav sonucuna göre sıralayıp liselere yerleştiren bir sistemin okulların sıralamasını e-okul üzerinden şifre ile öğrenilebilir şekilde dahi yayınlamaması sizce ne kadar doğru?

Bu yetmezmiş gibi bu yılda kurumlara yönelik hiçbir sonuç yayınlanmadı. Bizler sadece okullarımızın öğrencilerimize verdiği sınav sonuç belgeleri ile baş başa bırakıldık. Binlerce öğrencinin sonuç belgesini çıkarıp onları tek tek bilgisayara işleyerek bir istatistik bulmaya çalışıyoruz. Neden mi? Yaptığımız çalışmaların ilçe genelinde sonucunu görmek için. Geçen yıla göre ne durumdayız onu görmek için.

Bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılıp bize gönderilmesinde idarecilerimizin gösterdiği hassasiyet de çıkan sonucu etkilemektedir. Gönderilen bilgilerin doğrulunu teyit etme gibi bir şansımızda yok çünkü.

Diyelim ki biz çalıştık çabaladık bir sonuç elde ettik peki bunu ne ile kıyaslayacağız. Sonuçlar açıklanalı 20 gün oldu ortada hala bir ülke geneli için test ortalaması, standart sapma katsayısı yok. SBS'den çok sonra açıklanan LYS ile alakalı her sonuca ÖSYM'nin sitesinden ulaşıyoruz. Buda yetmezmiş gibi ÖSYM her yıl sayısal verileri okul okul istatistikleri kitap haline getirip bizlere gönderiyor.

ÖSYM yaptığı her sınavın soru frekanslarına varıncaya kadar her ayrıntısını yıllara göre sitesinde yayınlarken bizim bakanlığımız bu sonuçları neden sır gibi saklar?

Bu bilgileri öğrenmek için son on gün içerisinde bakanlık bir çok kişiyi aradım ve konuştum. Bilgi işlem grup başkanlığına faks çektim. Tüm çabalarıma rağmen bir sonuca ulaşamadım.

Ben bu bilgileri çok önemsiyorum. LYS ve SBS sonuçlarına göre eğitim bursundan, bilgisayara, bisikletten tablete bulduğum finansörler sayesinde Anadolu'nun en ücra köşesindeki öğrencilerime ödül olarak dağıtmak istiyorum. Sonuçların güvenilir bicimde elimde olması bu nedenle benim için çok önemli.

Saygılar…

İşte İlçe müdürünün talep ve düşünceleri.

Bakanlığın rekabet şartları eşit değil okullar arasında farklılıklar var diyerek gizlediği bilgilerin gerçek gerekçesi doğrularla, gerçeklerle yüzleşme korkusu olmasın.

Bakanlığın söylediği her okulun farklı olması ile ilgili olarak;

Her okulun şartını eşit yapmak devletin görevi değil mi diye sormazlar mı?

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber