Yaz aylarında burun kanamalarına dikkat

Uzmanlar, burun kanamalarının genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan bir durum olmasına rağmen bazen sebebi çok ciddi olup hayatı tehdit eden şiddette kanamalar olabileceği uyarısında bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2013 19:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri burun kanamaları hakkında bilgi verdi. Burun kanamasının (epistaksis), burun boşluklarından kan gelmesi olduğunu, genellikle kendiliğinden veya müdahale ile durmasına rağmen bazen de hayatı tehdit edici boyutlara erişebileceğini ifade etti. Burun boşluğunu ikiye ayıran orta bölmenin ön kısmında, burunu besleyen damarların yoğun olarak bulundukları little sahasının kanamanın sık görüldüğü bölüm olduğunu belirten İleri, "20 yaş altı kanamaların neredeyse yüzde 90'ı buradan olur. Özellikle sıcak ve kuru iklimler burunun iç örtüsü olan mukozanın kurumasına ve kolaylıkla çatlamalarına yol açar. Bu da zengin damar ağına sahip little sahasında sık sık kanamalara yol açar. Kan hastalıkları, kan inceltici ilaç kullanımı, karaciğer hastalığı, granülomatöz hastalıklar, sistemik hipertansiyon, toplardamar basınç yüksekliği ve burun tümörleri gibi ciddi nedenler de burun kanamaları ile birlikte görülebilir. Bu nedenle tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka bir uzmana başvurmak önemlidir" ifadelerini kullandı.

Burun kanaması geçiren hastaların çoğunun bir KBB uzmanına gelmeksizin kanamayı basit metotlarla durdurabileceklerini ifade eden İleri, bu hastalarda burun kanatlarını birkaç dakika süreyle el baş ve işaret parmağı arasında sıkıca bastırmanın, kanamanın durması için yeterli olduğunu ifade etti. Bastırma işleminin burun kemiklerinin aşağıda sonlandığı kısımdan itibaren yapılması gerektiğini belirten İleri, sadece burun ucunu sıkıştırmanın etkili olmayacağını ifade etti.

"KANAMA SIRASINDA BURNU HAVAYA KALDIRMAK YANLIŞTIR"

Aşırı sıcaklarla birlikte burun kanamalarında da artış meydana geldiğine işaret eden Prof. Dr. İleri, sıcaklarda damarların gevşemesine bağlı olarak duvar zarı da zayıfladığı için küçük travmalarda, enfeksiyonlarda ya da kaşımalarda damarda yırtılmalar ve kanamaların ortaya çıktığını belirtti. İleri şunları kaydetti:

"Yapılacak ilk tedavi, başı öne eğerek, baş ve işaret parmağıyla burun ön kanatlarını sıkarak, hiç açmadan 10 dakika sıkılı tutup kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Güneşin en etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkılmamalı, dışarıya çıkılacaksa da tedbirli çıkmak gerekiyor. Ancak durdurulamayan veya tekrarlayan kanamalarda KBB uzmanına başvurulmaktadır. Burun kanaması olan orta yaş ve üstündeki kişilerde sistemik tansiyon mutlaka sorgulanmalıdır. Tansiyon kanamaları nöbetler halinde seyredebilir. Kan kaybının etkisiyle tansiyon düşebilir. Bu nedenlerden dolayı tansiyonun düşük çıkması tansiyona bağlı kanamayı ekarte etmez. Kanamanın başladığı anda ölçmek ve ölçümlerle 24 saat hastanın izlemesi gerekir. Hastaya tansiyon yüksekliğinin kanamadan daha önemli olduğu izah edilmelidir. Bu kanamaların gelişebilecek bir beyin kanamasının habercisi olabileceği anlatılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber