Caretta Carettalar için deniz ambulansı

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi İztuzu Sahili'ndeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından yaptırılan deniz hayvanları ambulansı hizmete girdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Ağustos 2013 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Caretta Carettalar için deniz ambulansı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Dalyan Belediyesi'yle bir süre önce deniz kamplumbağaların rehabilatasyonu için çalışma başlattı. Bu kapsamda DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yakup Kaska'nın önerisiyle yaralı caretta carettaların taşınabilmesi için bir ambulans yapılması karaştırıldı.

Proje kapsamında, Emek Marin'e katamaran tipi, 2.30 metre eninde, 4.90 metre boyunda, 40 beygirlik motor gücüne sahip, deniz hayvanları ambulası yaptırıldı. 38 bin liraya mal olan deniz hayvanları ambulansı, üzerindeki 360 derece dönebilen, 250 kiloya kadar taşıyabilme kapasitesine sahip vinci ve küvetiyle, başta yaralı carretta carettalar olmak üzere tüm deniz canlılarının kolayca taşınabilmelerine imkan sağlayacak.

Kanalda 8, denizde ise 10 deniz mili hız yapabilen deniz hayvanları ambulansında, kaptan dahil 5 kişi yolculuk yapabilecek deniz canlıları amlbulası hizmete başladı. Deniz ambulansının orta bölümünde bulunan motoronun sudaki diğer canlılara zarar verebileceği düşünülerek, 20 santim önünde koruyucu bir kalkan konulduğu da öğrenildi.

Kurulduğu 2009 yılından bu yana yaralı 90 deniz kaplumbağasını iyileştirip doğal ortamlarını bıraktıkların belirten DEKAMER Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska, “Bugüne kadar, vatandaşların bulduğu yaralı deniz kamplumbağalarını merkezimize getirmekte güçlük çekiyorduk. Bu ambulans sayesinde, denizde veya kanalda olası bir vakaya daha çabuk ulaşabilinecek ve yaralanan kaplumbağalar merkeze daha çabuk ve kolay bir şekilde getirilebilecek” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber