Tükürük testiyle kanser teşhisi

İsveçli bilim insanları, kanser gibi yaşamı tehdit eden hastalıkları teşhis edebilecek bir tükürük testinin 10 yıl içinde piyasaya çıkacağını açıkladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Ağustos 2013 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tükürük testiyle kanser teşhisi

İsveç'teki Malmö Üniversitesi'nde geliştirilen test, kanserin yanı sıra, kalp hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıkların da erken teşhis edilmesini sağlayacak. Hastaların doktor yardımı olmadan pamuklu bir çubukla evde kendi kendilerine yapabildikleri test, tükürükteki iltihap oranına bakıyor. Hastalar daha sonra çubuğu doktorlarına göndererek hasta olup olmadıklarını anlıyor. Eğer sonuç pozitif çıkar, yani testi yapanın hasta olduğu anlaşılırsa, hasta hemen hastaneye çağrılıyor ve ilave tetkikler isteniyor. Araştırmaya öncülük eden Profesör Björn Klinge, "Etrafımızda sağlık konusunda bilinçli olan pek çok hasta var ama sosyo-ekonomik koşullar gibi nedenlerden ötürü herkes sağlık hizmetlerine eşit oranda erişemiyor. Bu tükürük testi yaygınlaşırsa hastalıkların erken teşhisi mümkün olur ve milyonlarca hastanın hayatı kurtulur" dedi.

HIZLI SONUÇ, DÜŞÜK MALİYET

Hem hızlı sonuç vermesi hem de düşük maliyetli olması açısından hastalara para ve zaman tasarrufu sağlayacak olan testin, 10 yıl içinde yaygınlaşması bekleniyor. Bunun nedeni ise, testin henüz iltihaba yol açan hastalıklar arasında ayrım yapamıyor olması. Örneğin test, tükürükteki iltihap oranına bakarak kanser teşhisi koyabiliyor ancak bunun mesane kanseri mi, yoksa prostat kanseri mi olduğu anlaşılamıyor. Uzmanlar şimdi testi hastalıklar arasında ayrım yapabilecek şekilde geliştirmeye çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber