2016 itibarıyla vizesiz Avrupa

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ‘vizesiz Avrupa’ süreciyle ilgili önemli gelişmeler paylaştı: Önemli bir aşamaya geldik, sonuca yakınız. Ön anlaşmayı bu yıl imzalarsak üç-dört yılda de schengen’siz Avrupa’nın kapısını açarız

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Ağustos 2013 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2016 itibarıyla vizesiz Avrupa

MEHMET ALİ ERGÜN

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan 'vizesiz Avrupa' müjdesi… Önceki akşam Bakan Bağış'ın davetiyle AK Parti Fatih İlçe Teşkilatı'nın Mimar Sinan Stadı'ndaki iftarında buluştuk. İftarın ardından gece 01.30'a kadar süren sohbetimiz Unkapanı'ndaki Zeyrekhane'de başladı, Eyüp'teki Ensar Konağı'nda sonlandı.

2014'E DE SARKABİLİR

Avrupa Birliği konusunda patronundan küçük esnafına, öğrencisinden memuruna kadar herkesin merak ettiği konu 'vizesiz Avrupa' döneminin ne zaman başlayacağı…

Bakan Bağış'a sorduk, şunları anlattı: “Bu yılın sonuna kadar bir ön anlaşma imzalanabilir. Bizim geri kabul anlaşmasını imzalayıp, onların da yol haritasını ilan etmesi gündemde. Sonuca çok yakınız. Yıl sonuna kadar imzalarsak 2016'da vizesiz Avrupa işini bitiririz. Ön anlaşma belki 2014'e de sarkabilir. O zaman da en geç 2017'de vize muafiyetini elde ederiz.”

Türkiye, bu haliyle geri kabul anlaşmasını imzalamak istemiyor. Fakat daha önemlisinin 'transit vizeler' olduğunun altını çizen Bağış, buna dair bir de örnek gösterdi: “İstanbul'da uçak değiştiren herkesten “transit vizesi” istememizi dayatıyorlar. Bu, AirFrance ve Lufthansa'nın işine yarar. Türk Hava Yolları'nın (THY) transit yolcu potansiyelini ise bitirir. Kabul edemeyiz. Fakat bunu da aşma noktasına geldik.”

GERİ KABUL'DE KİLİTLENİYOR

Ardından GKA'nın en önemli maddesi olan kaçak göçmenler konusuna değindi: “AB, doğudan gelen kaçak göçmenlere kapımızı açık tutmamızı istiyor. Fakat “Batı'ya geçirmeme sorumluluğu da senin” diyor. Kapıları açarsak, Türkiye'ye milyonlarca göçmen yönelir. Türkiye olarak bu yükü kaldıramayız.”

2,5 SANDIK GÖREVLİSİ BULUNDURUYOR

Unkapanı'nda başlayan sohbetin ardından Eyüp'e geçtiğimizde masadaki ev sahiplerinden biri de Fatih Belediye Başkanı İsmail Kavuncu'ydu. Söz bir ara yerel seçimlere kayınca Egemen Bağış sandık başı müşahitliği sistemiyle ilgili hepimizi şaşırtan bilgiler paylaştı:

- AK Parti her sandık için 9 kişilik yönetim kurulu oluşturuyor.

- Aralarından 2 kişi bir asil, diğeri yedek sandık müşahidi oluyor.

- Diğerleri seçmene yardımcı olmak amacıyla rehberlik gibi hizmetler veriyor. Her sandık başına (köylerdekiler dahil) 9 kişi sözü üzerine merak ettik sorduk:

-“Türkiye'de kaç adet sandık oluyor?”

Hemen telefonuna sarılan Bakan Bağış Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'i ve Genel Sekreter Haluk İpek'i aradı ve bizlerle şu bilgileri paylaştı:

- Seçimlerde 199 bin 125 sandık kuruluyor.

- 8 milyon 559 bin 464 üyesi olan AK Parti'nin görevlendirdiği sandık görevlilerinin sayısı ise tüm seçimlerde 2.5 milyon kişiye ulaşıyor.”

BÖLGESEL POLİTİKALAR FASLI EKİM-KASIM GİBİ AÇILIR

AB ile açılacak yeni fasıllar konusuna da değinen Egemen Bağış, “12 Eylül'de Litvanya'nın dönem başkanlığı töreninde konuşma yapacağım. “Bölgesel Politikalar” faslı için resmi tören ekim veya kasımda yapılabilecek” dedi. Bağış, Ramazan ayının ilk günlerinde Hürriyet'ten Vahap Munyar ile birlikte katıldığımız Bahçelievler'deki sokak iftarında söz konusu faslın “teknik olarak açıldığını” belirtmişti. Ancak, “fasıl açıldı” diyebilmek için resmi törenin

gerçekleşmesi gerekiyormuş.

WOODY ALLEN'Lİ 'İSTANBUL' FİLMİ

Ramazan Ayı boyunca her gün İstanbul'un ayrı bir köşesinde iftarını açan Egemen Bağış, “Önceki kabinede İstanbul'dan 6 bakan vardık. Şu an ise sadece ben varım. Dolayısıyla 6 kişilik çalışmam gerekiyor” diye konuştu. İstanbul'un dünyada iddialı bir marka olması, Paris, Londra, New York gibi şehirlerle yarışması adına bir takım projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Egemen Bağış, geçtiğimiz günlerde seyrettiği Woody Allen'in 'Roma' filminden yola çıkarak, ünlü yönetmene bir 'İstanbul' filmi çektirmekten söz etti. Bunun için girişimde bulunabileceğini belirten Bakan Egemen Bağış, “Roma filmini seyredip çıktığımızda Roma'ya gitmek istedim. 'Bize de bu lazım' diye düşündüm. Şu anki İstanbul markasını, ekonomisini yükseltmenin yolu bu gibi girişimlerden geçiyor. Film sektörünün Türkiye'ye gelmesi adına teşvik konusunda da çalışmalarımız olacak” dedi.

HANGİ FİLMLER VAR?

- Manhattan 1979

- Kahire'nin Mor Gülü 1985

- New York Üçlemesi 1989

- Barselona, Barselona 2008

- Paris'te Gece Yarısı 2011

- Roma'ya Sevgilerle 2012

ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Bağış, “Türkiye'de çekilecek yabancı filmleri teşvik için yasaya madde konuldu. Kültür Bakanlığı'yla bir çalışma yapacağız” dedi

VİZE MUAFİYETİ İÇİN TARAFTAR NE İSTİYOR?

- Geri Kabul Anlaşması'nın (GKA) üçüncü ülke vatandaşları bakımından, vize muafiyetiyle eş zamanlı olarak veya makul kabul edilebilecek belirlenmiş bir tarihte yürürlüğe girmesi konusunda Türkiye ısrarcı. Ancak yol haritasının mevcut halinde bu konu belirsiz...

GÖÇMENLER

- Türkiye'nin Kıbrıs meselesiyle bağlantılı olarak hassasiyetle yaklaştığı 4 No'lu Protokol de dahil olmak Protokollere taraf olması isteniyor.

- Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi ve ona ek 1967 tarihli Protokolün uygulanmasında Türkiye'nin benimsemiş olduğu “coğrafi sınırlamanın” kaldırılması koşulu getiriliyor.

Oysa bu uygulama sözleşmeye göre tanınmış hak. Türkiye'nin endişesi, Türkiye'ye gelmek isteyen sığınmacı ve mülteci sayısında ciddi artış olabileceği yönünde.

THY KONUSU

- Türk Hava Yolları'nın (THY) bağlantılı uçuşları bakımından ciddi bir dezavantaj doğuracak AB'nin transit vize uygulamasının 'üyelik öncesinde' üstlenilmesi talep ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber