Ombudsman: Başörtüsü yasağını kaldırın

Kamu Denetçiliği Kurumu, başörtüsü nedeniyle ikaz alan memurun şikâyetini haklı buldu: Kurum, 'Başörtüsü yasağını kabul etmek ve uygulamak imkansızdır. Bu durum ülkeye yapılan en büyük kötülüktür' dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Ağustos 2013 09:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ombudsman: Başörtüsü yasağını kaldırın

ELİF ÖZLEM KARATAŞ

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), çalıştığı kurumdan başörtüsü nedeniyle ikaz alan kamu görevlisinin şikayetini inceledi ve başörtüsü ile ilgili beklenen ilk tavsiye kararını verdi. Başörtüsü yasağı uygulamasını kabul etmenin ve savunmanın imkânsız olduğu belirten Ombudsman, Başbakanlığa, kılık ve kıyafet yönetmeliğindeki 'görev mahallinde baş daima açık' ifadesinin madde metninden çıkarılmasını ve başörtüsü nedeniyle 'ikaz' edilen kamu görevlisinin de görevine başörtüsü ile devam etmesi gerektiğine karar verdi.

YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ

Memuriyette başörtüsü yasağının dayanağı olmadığını belirten kararlardan biri de Kamu Denetçiliği Kurumu(Ombudsmanlık)'tan geldi. Çalıştığı kurumdan başörtüsü nedeniyle ikaz alan ve Ombudsmanlığa şikayette bulunan kamu görevlisi için Ombudsmanlık, 'Başbakanlıktan Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ndeki kamu görevlilerinin görev mahallinde başlarının daima açık olacağı yönündeki hükmün yönetmelikten çıkarılmasına, başvurucu kamu görevlisinin başı kapalı olarak görevinin devam etmesine, bu konuda Başbakanlığın, İçişleri Bakanlığı'na bu görevlinin başı kapalı olarak devamını sağlaması tavsiyesinde bulunmasına' karar verdi.

MEMURU İKAZDAN VAZGEÇİN

Manisa'da emniyet müdürlüğünde bilgisayar işletmeni olarak çalışan kadın görevli, başörtüsü nedeniyle uyarı aldı. Kendisine yapılan yazılı uyarıda, başörtüsü ile görevine gelmeye devam ettiği taktirde hakkında disiplin soruşturması başlatılacağı belirtildi. İlgili emniyet müdürlüğünü Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayet eden bayan görevli, 'Disiplin cezası alırsa telafisi imkansız sonuçlar doğabileceğinden ikaz yazısının yanlışlığının tespit edilmesini, ikazdan vazgeçilmesini' istedi. Başvuruyu inceleyen, ombudsmanlardan eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Başbakanlık'tan kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasını istedi ve başörtüsü nedeniyle 'ikaz' edilen kamu görevlisinin görevine başörtüsü ile devam etmesi gerektiğine karar verdi.

Yasak imkansız

Omdusmanlık kararında, başörtüsü yasağı uygulamasını kabul etmenin ve savunmanın imkânsız olduğu belirtilerek, 'Mevcut yasağın nüfusun çalışma niyetinde olan eğitimli, dinamik, üretken ve nitelikli bir kısmının üretim potansiyeli dışında tutularak katma değer üretmesi engellenmek suretiyle toplumun gelişmiş toplumlar seviyesine ulaşmasında değerlendirilememiş ve atıl bırakılmış olmaktadır ki bu durum ülkeye yapılan en büyük kötülüktük' ifadelerine yer verildi. Ülkemizde din ve inanç hürriyetini kısıtlamayı haklı çıkarabilecek hiçbir veri ve olaya rastlanmadığını belirten Ombudsman kararında, bu nedenle yapılacak kısıtlamaların, varsayımlara dayanan muhtemel bir tehlike için temel bir hak olan din ve inanç özgürlüğünün tamamen kullanılmaz hale gelmesine izin vermek demek olacağını ifade etti. Ayrıca, demokratik ve çoğulcu bir toplumda temel hak ve özgürlüklerin korkulara dayalı varsayımlarla kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber