Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği ETÜ'nün temelinden su çıkıyor

MİLLİ Emlak Genel Müdürlüğü'nün onayıyla Erzurum Teknik Üniversitesi'ne (ETÜ) tahsis edilen Erzurum Ovası'ndaki 4 bin dönümlük tarım arazisine inşaat yapılmasına, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ziraatcıları sevindirdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 05 Ağustos 2013 19:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği ETÜ'nün temelinden su çıkıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz, üyelerle birlikte ETÜ'nün kampusunda basın toplantısı düzenleyerek, "Ovaya yapılan inşaatın temelleri suyun içinde kalmış. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalar devam ediyor" dedi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararıyla 3 yıl önce kurulan ETÜ'ye, Atatürk Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesinin kullandığı yüksek verimli birinci sınıf tarım arazisi tahsis edildi. Havalimanı yolu üzerindeki tarım alanının Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün onayıyla tahsis edilmesine Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi itirazda bulundu. Sonuç alınamayınca devreye giren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Ziraat Mühendisleri Odası, 'yürütmenin durdurulması' ve kararın 'iptali' talebiyle 2011 Kasım ayında Danıştay'a başvurdu. Ancak ETÜ, tarım alanı uyarılarını dikkate almadan tahsis edilen yere eğitim kampusu kurmak için ihale yaptı ve inşaata başladı. Bu süreçte TMMOB ve Ziraat Mühendisleri Odası'nın talebini görüşen Danıştay 10'uncu Dairesi, arazi tahsisinin yürütmesini durdurdu.

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, yürütmeyi durdurma kararı üzerine beraberinde 30 kişilik ziraat mühendisi ve öğretim üyesi ile birlikte ETÜ'nün kampus alanına giderek basın açıklaması yaptı. ETÜ'nün tarım alanına yapmak istediği binaların temelinden çıkan suları gösteren Sönmez şöyle konuştu:

"Teknik Üniversitesinin kurulması Erzurum açısından kalkınma hamlesinin en büyük adımı olarak karşılanmış ve bu destek odamız tarafından her platformda ifade edilmiştir. Teknik Üniversitesinin kurulma kararı ne kadar doğru ve doyurucu bir adım olmuşsa, kurulacağı yerin seçim kararı ise bir o kadar isabetsiz, düşüncesiz ve yersiz bir karar olmuştur. Binanın yapıldığı yer tamamen bir doğa katliamı ve tarımsal arazi işgalidir. Alternatif alanlar olmasına karşın, Erzurum Ovası'nın can damarı konumunda olan birinci sınıf tarım arazilerinin ve sulak alanların üniversite yerleşkesi olarak seçilmesi Erzurum'a vurulabilecek darbelerin en ağırı olmuştur. Konuyu önce idari mahkemesine, ardından Danıştay'a götürdük. Danıştay 10'ncu Dairesinin almış olduğu kararla itirazı yerinde görmüş ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Erzurum ve tarım açısından son derece hayırlı olacağına inandığımız bu sevindirici kararın devamında tahsisin iptal edilmesini ve arazinin tarımsal amacın dışına çıkarılmaması kararının da gelmesini ümit ediyoruz. Ancak Danıştay'ın almış olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatlardaki çalışma hala devam ediyor. Bu nedenle yetkilileri göreve davet ediyoruz. Tek isteğimiz bu binaların kaldırıp buraların tekrar tarıma el verişli hale getirilmesidir. Çünkü bu alan doğal bir su rezerv alanıdır. İnşaat alanına uygun değildir. Bir doğal afette olası hasarların artmasına davetiye çıkarır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber