Öğrenim özründeki sorunlar

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ağustos 2013 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrenim özründeki sorunlar

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 07.08.2013 tarih ve 2034555 sayılı “Özür durumundan yer değiştirmeler”konulu yazıları ekinde yer alan “2013 Yaz Dönemi Öğretmenlerin Özür Durumundan İl İçi Ve İller Arası Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyuru”su ile sadece Danıştay kararları gereğince özür durumuna bağlı 2012 yaz ve 2013 Şubat dönemlerinde öğrenim özründen başvuru yapabilecek durumda olan öğretmenlerden yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı öğretmenler, lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere atanmak üzere yer değişikliği hakkı verilmiştir.

Kayıtlarını dondurmuş, yenilememiş olan öğretmenlerimize öğrenim özrü başvuru hakkı verilmelidir.

Bu duyurunun; “Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne (TODAİE), ortaöğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik orta öğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı (pedagojik formasyona yönelik) ile özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olan, kayıtlarını dondurmuş olan, lisans düzeyinde bir yükseköğrenim programına kayıt hakkı kazanan, bir defadan fazla yapılan yüksek lisans ya da doktora öğrenimi yapan, yüksek lisans ve doktora öğreniminden dolayı yer değiştirenlerden, aynı özür durumundan yeniden başvuru yapmak isteyen öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.” hükümleri ile de “kayıtlarını dondurmuş olan” öğretmenlerin yer değiştirme isteklerinin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

Fakat hem 2012 Ağustos hem de 2013 Şubat döneminde öğrenim özrü olup ta yer değişikliği hakkı verilmeyen bazı öğretmenler hem yargı sürecinin devam etmesi hem de yeniden bu hak verilir umuduyla kayıtlarını dondurmuşlardır.

Şimdi ise Danıştay kararı gereğince öğrenim özrü hakkı elde eden bu öğretmenler “kayıtlarını dondurmuş olan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.” kısıtlaması ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu durumda kayıtlarını dondurmuş, yenilememiş olan öğretmenlerimize öğrenim özrü yer değiştirme başvurusu hakkı verilmelidir.

İl içi veya il dışı yer değiştirme isteğinde bulunup atanan öğretmenlerimize öğrenim özrü başvuru hakkı verilmelidir.

Ayrıca Özür Durumu Yer Değiştirme Duyurusu yapılmadan çok önce Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sayın Yusuf TEKİN, Twitter hesabından; "Arkadaşlar gerçekten elimizden geldiğince imkânlar nispetinde çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ama maalesef öğrenim özrü bu yılki planımızda yok. Ama Eş ve sağlık özrüne maksimum çözüm üretmeye çalışıyoruz" açıklamasında bulunmuştur.

En yetkili ağızdan yapılan bu açıklama üzerine birçok öğretmenimiz öğrenim durumu özrü olmasına rağmen il içi veya il dışı yer değiştirme başvurusunda bulunmuşlar ve tercihlerine atanmışlardır. Bu öğretmenlerimizden bir kısmı ilişiklerini keserek yeni atandıkları yerlerde göreve başlamışlar bir kısmı ise ilişiklerini halen kesmemişlerdir.

Bu durumdaki öğretmenler özür durumu yer değiştirmelerin yapılmayacağını zannederek il içi veya il dışı yer değiştirme isteğinde bulunup atanmışlardır. Bu durumda il içi veya il dışı yer değiştirme isteğinde bulunup atanan öğretmenlerimize öğrenim özrü yer değiştirme başvurusu hakkı verilmelidir.

Öğrenim özrü yer değiştirme başvurusunda bulunan öğretmenlerin eşlerine de eş özrü başvurusu hakkı verilmelidir.

Ayrıca; Özür Durumu Yer Değiştirme Duyurusunun; “5. Sağlık durumu özrü ya da genel ve özel hayatı olumsuz etkileyen nedenlere bağlı olarak yer değiştirme başvurusu uygun bulunan öğretmen eşlerden, talebi hâlinde diğer eşin de yer değişikliği başvurusu birlikte değerlendirilecektir.” hükmünde yer almamasına karşılık Danıştay kararları gereğince öğrenim özrü yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerimizin eşlerine de eş özrü başvurusu hakkı verilmelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sayın Yusuf TEKİN'in yukarıda yer verdiğimiz sorunları çözeceği kanaatindeyiz.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber