Oltulu çiftçiler kuraklıktan dertli

Erzurum’un Oltu ilçesinde kuraklık çiftçiyi zor durumda bırakıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2013 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Oltulu çiftçiler kuraklıktan dertli

Erzurum'un Oltu ilçesinde kuraklık çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Aşırı sıcaklardan ötürü su kaynaklarının da kurumasıyla zor duruma düştüklerini dile getiren çiftçiler, devletten gölet yapılmasını istiyor.

Tepkilerini dile getiren köylüler, aşırı sıcaklar nedeniyle tarım ve hayvancılığın perişan hale düştüğünü ifade ettiler.

İğdeli Köyü sakinlerinden Yusuf Başar, yılda dört kez biçtikleri yoncayı, bu yıl kuraklık nedeniyle ancak bir defa biçebildiklerini aktarırken, çoğu çiftçinin hayvancılığı bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Oltulu hayvan üreticisi İ.Hakkı Ekinci de, hayvanlarının kışlık kaba yem ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek yaşanan kuraklık sorununa dikkati çekti. Çoğu arazide su olmamasından ötürü yılda ancak bir kere mahsul alabildiklerine değinen Ekinci, “Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklarla birlikte kuraklık biz çiftçilere büyük darbe vurdu. Arazilerimize yakın yerlerde su göletleri olsa biz bu arazilerden birkaç kez mahsul alabiliriz. Kaba yem ihtiyacını karşılayamayan biz hayvan üreticileri ve çiftçiler, dışarıdan fahiş fiyatlara varan ot ve saman almak durumunda kalıyoruz” dedi.

Kuraklık nedeniyle su kaynaklarının dahi kuruduğunu dile getiren Ekinci, Tarım Bakanı Mehdi Eker'e içerisinde bulundukları durumu anlatan bir dilekçe yazdıklarını söyledi.

Susuzluktan kurtulma reçetelerinin arazilerinin yukarısında yapılacak sulama göleti olacağını kaydeden İ.Hakkı Ekinci, “Oltu Çayı bile kurudu. Çay'dan beslenen ve büyük bir arazinin sulanmasında kullanılan Elmalı Sulama Arkı da kupkuru. Dağ taş bile kurudu. Hayvanlar ot bulamadığından akşam aç şekilde geri dönüyor. Biz hayvan üreticileri daha şimdiden saman ve ot arayışına girdik” şeklinde konuştu.

Oltu eşraflarından Ahmet Nuri Akgül ise yaşanan kuraklığın boyutlarının büyük olduğunu Oltu Çayı'na bakınca anladığını belirtirken “64 yaşındayım. Bugüne kadar Oltu Çayı'nın kuruduğuna tanık olmamıştım. Çocukken Oltu Çayı kenarında hayvan otlatırdık. Kuraklık için herhangi bir tedbir alınmaması tarım ve hayvancılıkla uğraşanları perişan etmiş durumda.Kuraklığa çözüm bulunmaz ve gerekli tedbirler alınmazsa Oltu göç verir.” diye konuştu.

Yine meyvecilikle uğraşan Yusuf Altun da yaşanan kuraklığın meyve fidanlarını bile kuruttuğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber