Marmara Depremi'nin 14. yılı

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, Marmara Depremi'nin 14. yılı dolayısıyla etkinlik düzenlendi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2013 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Marmara Depremi'nin 14. yılı

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, Marmara Depremi'nin 14. yılı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Ceyhan Temsilciliği ile Ceyhan Belediyesi işbirliğinde yapılan etkinlik, İnönü Bulvarı üzerindeki Ceyhan Deprem Şehitleri Anıt'ı önünde gerçekleşti.

İnşaat Mühendisleri Odası Ceyhan Temsilcisi Ali Dal, Marmara Depremi'nin yol açtığı toplumsal travmanın Van Depremi ile kalıcı hale geldiğini söyledi. Dal, “Depremler, ülkenin asli sorunlarının kaçak ve sağlıksız yapılaşma, mühendislik hizmeti almadan yapı üretilmesi ve yapı denetiminin sağlanmaması olduğunu göstermiştir. Türkiye bir deprem ülkesidir. 1900'lerin başından bu yana 30 kadar etkili deprem yaşamışız. Bu depremlerde yaklaşık 100 bin insanımız hayatını kaybetti. Ancak hala gerekli dersi almamış görünüyoruz. Nitekim Van Depremi'nde yaşananlar da Marmara Depremi'nden ders almadığımızı gösteriyor. İnşaat Mühendisleri Odası olarak tasarımdan uygulamaya kadar yapı üretim sürecinin ve sürecin tüm unsurlarının denetlenmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise konuşmasında Türkiye'nin depremi uygulamalı gören bir ülke olduğunu ancak bundan yeterli dersi almadığını ifade ederek, yap-sat yöntemiyle ticari amaçlı olarak konut üretenlerin daha akıllı, daha vicdanlı ve dürüst davranması gerektiğini söyledi.

İnsan hayatını korumanın, bir ibadet kadar değerli olduğunu belirten Sözlü, “Japonya bir deprem ülkesi olarak büyük ve şiddetli depremlere maruz kalmasına rağmen can kaybı çok çok az olmaktadır. Oysa ülkemizde bu can kaybı oldukça fazla. Bu durum depremden yeterince ders almadığımızın göstergesidir” diye konuştu.

Ceyhan Belediyesi olarak Jet Grout sistemini zorunlu kıldıklarını belirten Başkan Sözlü, şunları kaydetti:

“Konut üreticisi de samimi, dürüst ve vicdanlı davranmalıdır. Yapı denetimi yasalarla belirlenen biçim ve kurumlar tarafından yapılmalıdır. Maalesef ilçemizde kaymakamlık emri ile polis nezaretinde yapılarımız denetlenmiştir. Vatandaşa elektrik vermekle yükümlü olan Tedaş, abonelik işlemleri için 'gidin belediyeden bir kağıt getirin' diyerek topu belediyeye atmaktadır. Hala yapı denetimini önemsemiyorlar, siyasi popülizm sergiliyorlar” diye konuştu.

Etkinliğe, siyasi parti temsilcileri, il genel ve belediye meclis üyeleri, sivil toplum ve meslek odaları temsilcileri, inşaat mühendisleri ve vatandaşlar katıldı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber