6 hamlede kalbi koruyun

Kalp-damar hastalıklarından korunmak zor değil. Hayatınızı düzene sokacak altın kuralları uygulayın, ömrünüz uzasın. Nasıl mı? Doç. Dr. Tayfun Açıl anlattı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ağustos 2013 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
6 hamlede kalbi koruyun

DÜNYADA her yıl meydana gelen 50 milyon ölümden 18 milyonunun sorumlusu kalp-damar hastalıkları. Ömür boyu sinsice ilerleyen bu hastalıklar, ileri bir seviyeye geldiğinde belirtilerini göstermeye başlıyor. Oysa, kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riski, yüzde 40 oranında tedaviyle azalırken, yüzde 50 oranında yaşam tarzımıza bağlı olarak gelişiyor. Yani, kalp sağlığınızı korumak istiyorsanız, henüz hastalık ortaya çıkmadan, birkaç basit önlem almanız gerekiyor. International Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl bu hayati önlemleri değerlendirdi.

1- HAYATIN İPLERİNİ ELİNİZE ALIN

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kalp hastalıklarına bağlı 4 ölümden 3'ü yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebiliyor. Sağlıklı olmak için davranış kalıplarınızı ve alışkanlıklarınızı kalıcı olarak değiştirmek büyük önem taşıyor.

2- SİGARAYA HEPTEN KÜSÜN

Kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riski, sigara içenlerde içmeyenlere oranla iki kat daha yüksek. Sigara

koroner arter hastalığına, felce, atardamar tıkanıklığına ve karındaki aort damarının balonlaşmasına yol açıyor. Pasif sigara içiciliği de bu hastalıklara yakalanma riskini yüzde 30 artırıyor. Sigarayı bırakan bir kişinin ölüm riski ancak 10-15 yıl sonra hiç içmemiş kişiyle eşitleniyor.

3- KİLONUZU KONTROL EDİN

Sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta protein, yağ, karbonhidrat dengesini kurmak ve bol sebze meyve tüketmek. Boy kilo oranınızın Dünya Sağlık Örgütü'nün öngördüğü 'normal' ölçülerde olması da kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor. Vücut kitle endeksi denilen bu oran, kilonuzu, boyunuzun karesine bölerek elde ediliyor. Vücut kitle endeksi '25' olanlar 'normal' kabul ediliyor.

4- STRESTEN KAÇIN, YOGA YAPIN

Stres kalp-damar hastalıklarının en önemli dostlarından biri. Stresten uzak durmak için psikoterapi, stres yönetimi programları, meditasyon, biyolojik geri besleme, nefes alma, yoga ve kas gevşeme egzersizleri öneriliyor.

5- DOKTORUNUZA DAHA SIK GÖRÜNÜN

40 yaş üstü erkeklerin ve 50 yaş üstü kadınların belli aralıklarla doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor. Doktor kontrolleri sayesinde kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kötü kolesterol ve trigliserit yüksekliği, şeker hastalığı ve atardamar sertliği gibi hastalıklar daha kolay tespit ediliyor. Bu da tedavide büyük kolaylık sağlıyor.

6- HAFTADA 5 SAAT SPOR

Hareketsiz yaşam tarzı, kalp damar hastalıklarının temel risk faktörlerinden biri. Fiziksel aktivite ve egzersiz birincil ve ikincil kalp damar hastalıklarından korumada çok önemli bir ilaç dışı yöntem olarak öneriliyor. Toplam ve kalp damar hastalıklarına bağlı ölümleri azaltabilen orta şiddette fiziksel aktivite veya egzersiz miktarı haftada 2.5 ile 5 saat arasında. Haftalık fiziksel aktivite- egzersiz süresi uzadıkça gözlenen yararlar artıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber