Doğalgaz satışlarına neden üst sınır getirildi?

Enerji Bakanı Taner Yıldız, kışın yakıt giderini daha ucuz bir şekilde gidermek için başvurulan yolun neden sınırlandığını açıkladı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Ağustos 2013 00:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Doğalgaz satışlarına neden üst sınır getirildi?

Edip Üzen /haber10.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz satışlarında üst sınırın neden getirildiği yönündeki soru önergesini cevapladı.

Bakan Yıldız, ön ödemeli sayaç bulunan tüm illerde yönetmelik gereğince sayaç bazında sınırlama getirilebileceğini belirtti. Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri, dağıtım şirketine, ön ödemeli sayaç kullanan bir tüketicinin, 1 ay içinde ancak aynı ilde diğer tüm konut tüketicilerinin tükettiği ortalamanın doğlagaz miktarının iki katına kadar satım yapabilmesine imkan sağlamaktadır.

AMAÇ SPEKÜLATİF DOĞALGAZ ALIMININ SINIRLANDIRILMASI

Bakan Taner Yıldız bu şekilde bir sınırlamaya gitmelerinin nedenini ise şu şekilde açıkladı:

"Bu düzenlemenin amaçları; fiili tüketimi yansıtmayan ön ödemeli sayaçlarda adil faturalandırmanın sağlanması; doğal gaz fiyat artışları öncesi spekülatif doğal gaz aliminin sınırlandırılması ve abonelerin finansal getiri elde etme istekleri doğrultusunda sistemi spekülatif bir yatırım aracı olarak kullanmalarının önlenmesi; gerek K faktörü düzeltmesi gerekse kalorifık düzeltmenin karta yükleme anında yapılması nedeniyle sistemde gerek balans gerekse doğru değerler ile tüketimin oluşmaması sorununun çözümlenmesi ve dolayısıyla ön ödemeli sayaçların piyasa oyuncularına getirdiği, piyasanın işleyişini bozabilecek, söz konusu mali risklerin en aza indirilmesidir.

Diğer taraftan ön ödemeli sayaç kullanan sınırlı sayıda tüketicinin, mekanik sayaç kullanan büyük orandaki tüketicilerle karşılaştırıldığında, sağladıkları avantajların adaletli bir düzeye indirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla vatandaşın lehine uygulama talep edilirken, talep edilen uygulamanın sadece belirli bir kısım vatandaşın değil, tüm vatandaşların lehine olması önem arz etmektedir.

Bir tüketicinin belirli bir şehirde 1 ayda tüketebileceği doğal gaz miktarının, ortalamadan büyük miktarlarda sapması mümkün olmayıp sınırlanan miktar, en fazla ortalama iki aylık doğal gaz tüketim miktarıdır"

KARTLI SİSTEMDEN VAZGEÇİLECEK Mİ?

Bakan Taner Yıldız, kartlı sistemden vazgeçilecek mi yönündeki soruya cevap verdi. Yıldız, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 8. maddesinde tüm tüketicilerin sebest tüketici olmalarının hedeflendiğine dikkat çekerek "4646 sayılı Kanun ile hedeflenen doğal gaz piyasa yapısı dikkate alındığında, serbest tüketici statüsü kapsamında tüketicilerin istedikleri tedarikçilerle alım-satım anlaşması yaparak gaz tedarik edebilmeleri için, tüm tüketicilerin sayaçlarının, dağıtım şirketlerine anlık bilgi akışı sağlayacak şekilde, dağıtım şirketinin istediği uzaktan okuma sistemine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Ancak ön ödemeli sayaçlar yapı itibariyle tedarikçilerden doğal gaz satın almaya uygun ve piyasanın işleyişi ile uyumlu bir sayaç türü değildir. Dolayısıyla doğal gaz piyasasında rekabetçi bir yapının işleyişi ve tüketicilerin daha ucuz kaynaklardan doğal gaza erişiminin sağlanması için, tüm tüketicilerin serbest tüketici olması paralelinde, mekanik sayaçlarla birlikte ön ödemeli sayaçlarında değiştirilerek, uzaktan okuma sistemine uygun hale getirilmesi gerekmektedir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber