Çelik: Katsayı yanlışını bugün olmasa bile yarın düzelteceğiz

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"GENÇLERİMİZİN İSTİKBALİ, BAZI SAPLANTILARA VE İDEOLOJİK KORKULARA KURBAN EDİLİYOR"

İzmir'de öğrencilerin üniversiteye giriş sınavında orta öğretim başarı puanı ve katsayı uygulaması konusundaki şikayetlerini dinleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, gençlerin istikbalinin bazı saplantılara ve ideolojik korkulara kurban edildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İzmir'in Karşıyaka İlçesi'ndeki Gazeteci Çetin Altan Anadolu Teknik Lisesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Bakan Çelik'in yanı sıra İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, veliler ve öğrenciler katıldı. Bakan Çelik, hayırsever işadamı Cengiz Sani tarafından yaptırılan okulun açılış töreninde, Öğrenci Meclisi Başkanı Özlem Kavak'ın orta öğretim başarı puanı ve katsayı uygulaması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını ifade etmesi üzerine, öğrencilerin haklı olduğunu söyledi. Bakan Çelik, "Öğrencimiz, sizler adına yaptığı bu sitemlerde yerden göğe kadar haklıydı. Artık dünyada mesleki ve teknik eğitim revaçta ve ön planda olan bir eğitimdir. Dünyanın kalkınmış ülkelerinde genel liselerin oranı yüzde 25-30 civarında, mesleki teknik eğitim ise yüzde 70-75
düzeyindedir. Bizim de mesleki teknik eğitimin oranını yüzde 65 düzeyine çıkarmamız gerekiyor. Ancak ne yazık ki, sevgili gençlerimizin istikbalini, bazı saplantılara, ideolojik korkulara, bazı paranoyalarımıza kurban ediyoruz. Anadolu teknik liselerinde, genel liselerde alınan derslerin neredeyse tamamı alınıyor. Bu gençler ilaveten meslek dersleri alıyorlar, fakat elektronik bölümünde, bilgisayar bölümünde okuyan gençlerimiz, elektronik, bilgisayar mühendisliği bölümüne tercih yaptıkları zaman avantajlı değil dezavantajlı duruma düşüyorlar. Onların mühendisliklere gitmesinin adeta önü kesiliyor. Bu tavır asla kabul edilebilir, anlaşılabilir bir tavır değildir. Ancak bizim bu konuda yaptığımız bütün düzenlemeler statikocu bir anlayışa, jakoben bir zihniyete tosladı. Oradan engellendi ama ümidinizi yitirmeyin" dedi.

Konuşmasının sonunda tekrar aynı konuya değinen Bakan Çelik, "Her teşebbüste, her gayrette 1998'den bu yana önünüz kesilmiş olabilir. Ancak şunu bilin ki aslında meslek lisesi öğrencilerinin eşit şartlarda üniversiteye girme çabası, Türkiye'de aynı zamanda demokratik bir çaba, demokratikleşme çabasıdır. Biz kimseyle kavga ederek değil, birbirimizle kavga ederek değil, düşmanlarımızı sevindirerek değil, demokrasi içinde, hukuk içinde mücadelemize devam edeceğiz. Bu bir yanlışlık, bir haksızlıktır. Bu yanlışı hep birlikte bugün olmasa da yarınlarda ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, konuşmasının ardından Gazeteci Çetin Altan Anadolu Teknik Lisesi'ni yaptıran hayırsever Cengiz Sani'nin eşi Melike Sani'ye bir teşekkür plaketi verdi. Okulun açılışı Bakan Çelik ve Sani çifti tarafından gerçekleştirildi. 12 derslik, 4 laboratuvar, 180 öğrencisi olan okulu gezen Bakan Çelik'e veliler de, çocuklarının üniversiteye yerleşmedeki mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda yakınmalarda bulundu. Bakan Çelik, daha sonra Cihat Kora Anadolu Lisesi'ni ziyaret ederek, burada incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber