Sosyal Güvenlik Reformu'na tepkiler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2006 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bulunan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, yurt genelinde Emek Platformu üyeleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi.

Samsun'da KESK Şubeler Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda çeşitli sendika ve dernek üyelerinin katılımı ile kitlesel bir basın açıklaması yapıldı.

Etkinliğe katılanlar tarafından tasarı aleyhinde çeşitli sloganlar atılırken, KESK Dönem Sözcüsü Yusuf İnci, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın toplumun çoğunluğunu oluşturan kesimlerin ihtiyacını karşılayacak ve yaşanan sorunları çözecek bir tasarı olmadığını savundu.

Bu nedenle tasarıya karşı çıktıklarını belirten İnci, "Toplumu belirsizliğe, kaosa ve çözülmeye itecek bu girişim derhal durdurulmalıdır" dedi.

Basın açıklamasının ardından bir süre daha tasarı aleyhine slogan atan katılımcılar daha sonra dağıldı.

Emek Platformu Bursa Bileşenleri de, AK Parti İl Başkanlığı önünde eylem yaptı.

Emek Platformu üyelerine mensup bir grup Fomara Meydanı'nda toplanırken, başka bir grup ise Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu'ndan söz konusu meydana kadar yürüyerek, vatandaşlara bildiri dağıttı.

Grup adına konuşan platform dönem sözcüsü Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Osman Gümüş, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın, içeriğine itirazları olduğunu söyledi.

Emek Platformu Başkanlar Kurulu'nun, tasarıyla ilgili eleştirileri ve değişiklik önerilerini hükümete sunduğunu dile getiren Gümüş,"İktidarlar, kayıt dışı ekonomi ve istihdam sorunuyla mücadele edemedikleri için Türkiye 24.5 milyar YTL zarara uğramıştır. Hükümet, kayıt dışını kayıt altına almadan, batık kredileri tahsil edemeden, vergiyi ödenebilir yapıp tabana yaymadan, işsizlik oranlarını düşürmeden, örgütlenme özgürlüğünün önünü açmadan sosyal güvenlikle oynayamaz" dedi.

Grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Tes-İş Sendikası Edirne Şube Sekreteri Mümin Atız, Sosyal Güvenlik Reformu'nun, toplumun sosyal güvenlik ve sağlık haklarını tehdit ettiğini söyledi.

Atız, sendika üyeleriyle birlikte Edirne PTT Başmüdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, "Tasarının hükümetin istediği şekilde yasalaşması halinde, emekli olabilmek için 9 bin gün prim ödeme zorunlu olacak. Esnek, belirli süreli, mevsimlik işlerde ve sözleşmeli olarak çalışanların emekli olabilmeleri hayal olacak. Emek Platformu tarafları olarak bizler, çocuklarımızın torunlarımızın, emeklilik ve sosyal güvencelerine ambargo konmasına suskun kalamayız" dedi.

Gaziantep'te, Emek Platformu üyeleri Maarif Meydanı'nda toplandı. Gruptakiler ortak açıklamanın ardından meydandan ayrıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın "reform" değil, halkın sağlık ve emeklilik hakkının elinden alınması olduğunu savundu.

KESK İzmir Şubeler Platformu'ndan yapılan yazılı açıklamada, vergilerden oluşan bütçenin yüzde 65'inin iç ve dış borç ödemelerine ayrıldığı, bu nedenle gerekli sağlık hizmetlerinin "ikinci kez prim ödeme yöntemiyle" sunulmaya çalışıldığı ileri sürüldü.

Eskişehir'de Vardar İş Merkezi önünde toplanan Emek Platformu üyeleri, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber