Aspir tarımının yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arap: "Aspir tarımının Afyonkarahisar'da ve ülkemizde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aspir tarımının yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var

Arap, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle son yıllarda ekonomik değeri aran aspir bitkisinin Afyonkarahisar'da yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Aspirin hem yemeklik yağ ihtiyacının karşılanması hem de bitkisel yağlardan biyodizel üretimi için kullanıldığını anımsatan Arap, şöyle devam etti:

"Aspir tarımının Afyonkarahisar'da ve ülkemizde yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var. Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen yağ yemeklik olarak kullanılmaktadır ve kalitelidir. İnsan sağlığı açısından önemli olan toplam doymamış yağ asitleri oranı çok yüksektir. Aspir yağı, içerdiği yüksek orandaki linoleik asit nedeniyle çabuk kuruyan yağlardan olduğundan boya sanayinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca aspir yağı biyodizel yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Kuraklığa dayanıklı olduğundan ilimizin hemen hemen her tarafında, özellikle atıl durumda olan alanlarda, ekonomik olarak getirisi fazla olan diğer bitkilerin yetiştirilemeyeceği alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir. Ülkemizde ayçiçeği işleyen her tesis, ilave bir makine kullanmadan, herhangi bir değişiklik yapmadan aspir tohumunu da kolayca yağa dönüştürebilir. Bu durum ayrıca, ham madde yetersizliğinden atıl durumda bekleyen pek çok tesise de iş imkanı yaratacaktır."

Türkiye'nin birçok tarımsal üründeki yeterliliğine karşı bitkisel yağ üretiminde büyük açık verdiğine dikkati çeken Arap, yağ bitkileri ve bitkisel yağ üretiminin tüketimi karşılayamadığını, bunun için her yıl ham ve rafine yağla yağlı tohum küspesi olarak 3 milyar doların üzerinde yağlı tohum ithalat edildiğini vurguladı.

Nüfus artışıyla Türkiye'nin bitkisel yağ açığının her geçen yıl ürkütücü boyutlarda artış gösterdiğini bildiren Arap, şunları kaydetti:

"Türkiye ekolojisi pek çok yağ bitkisi için geniş bir üretim potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel harekete geçirilebilirse Türkiye bitkisel yağ ithalatçısı ülkeler arasından sıyrılarak kolaylıkla bitkisel yağ ihracatçısı ülkeler arasına girebilecektir. Aspir tarımındaki en önemli avantaj buğday, arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Belki de bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber