Açıkta kalan lise öğrencilerine İstanbul çözümü

Genel Liselerin kapatılmasıyla beraber başlayan öğrenciler zorla İmam Hatip yada Meslek Lisesine gönderilecek haberlerinin ardından çözüm önerileri üretilmeye başlandı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ağustos 2013 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açıkta kalan lise öğrencilerine İstanbul çözümü

Örneğin bu konuda en çok sorun yaşayacak olan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü sayın Muammer YILDIZ'ın yaptığı açıklamalar basında yerini almaya devam ediyor.

Sayın YILDIZ İstanbul'da hiçbir öğrenciyi istemediği okula göndermeyeceklerini söylüyor. Genel lise okumak isteyenler için Çok Programlı Liseler (ÇPL) açılacağını söylüyor. Bu nedenle talep aldıklarını bu talebe göre çalışma yapacaklarını söylüyor sayın YILDIZ.

Sayın YILDIZ'ın yaklaşımı gayet makuldür. Fakat Sayın YILDIZ'ın basında yer alan bizim de belirttiğimiz öğrencilerin zorla meslek yada İmam hatip Lisesine gönderileceklerine ilişkin iddiaları eleştirmesi doğru değildir.

Sayın YILDIZ'ın açıkladığı çözüm yeni ortaya çıkan bir çözümdür. Bu da yapılan haberler gereği zorunluluk arz etmiştir.

Aksi halde bakanlığın böyle bir düşüncesi söz konusu olsa bugüne kadar bu konuda açıklamalar yapılırdı. Genel müdür bile Özel Okulu ve Açık Liseyi gösterirken sayın il müdürünün biz tedbir aldık kimse zorla bir okula gitmeyecek demesi doğru bir yaklaşım değildir.

Eğer önceden planladıysanız neden bugüne kadar tek bir yazı yayımlamadınız. Bu tür planlar okullar kapanmadan yapılması ve tüm velilerin bilgilendirilmesi gerekme miydi?

Sayın müdürün talep toplaması doğrudur? Buna göre ÇPL açarak çözüm bulmaya çalışacağını açıklamasına da bir şey söylemiyoruz fakat;

Bugüne kadar okullara tek bir resmi yazının yazılmaması ne kadar doğru?

Okul müdürleri dahi konu hakkında bilgi sahibi değillerdir.

İstanbul'da bazı ilçelerde ÇPL'ler olduğu doğrudur fakat var olan ÇPL'lerin birçoğunda bile Genel Lise programı bulunmadığını hatırlatmak isteriz.

Benim de Müdürüm olan Sayın YILDIZ'dan kamuoyunun beklediği;

1- Okullara konu hakkında bilgilendirme yapılmalıdır (İlköğretim ve Ortaöğretim)

2- Veliler konu hakkında bilgilendirilmelidir. (Her okula, İlçe Müdürlüklerine asılacak Duyuru yazısı, İnternet Siteleri, SMS sistemi kullanılarak isteyen öğrenciler Genel Lise için ön kayıt yaptırabilirler şeklinde bilgilendirilmelidirler. )

3- Hangi ilçede hangi okulun ÇPL olacağına da karar verilmelidir. (Amaç sadece Genel Lise Programı okumak değil bu programı en iyi şekilde okumak olduğundan veli için okul da önemlidir.)

Bu noktada naçizane bir tavsiyemiz de:

Daha önce ele aldığımız önerimizi tekrar ediyoruz

“Genel Lise iken Meslek Lisesine dönüştürülen okullara gelen bir yazı İstanbul'daki okul müdürlerini şaşırttı.

Dönüşüm nedeniyle bir çok öğrencinin açıkta kalacağını,

İstanbul'da dahi 60 bin öğrencinin zorla meslek lisesi tercih etmek zorunda kalacağını gündeme getirmiştik./

İstanbul İl MEM tarafından gönderilen yazıya göre özellikle Anadolu türü meslek lisesine dönüştürülen okullara da sınavsız alım yapılması için çalışma yapıldığı anlaşılmaktadır.

Örneğin Anadolu İmam Hatip Lisesine dönüşen okul aynı zamanda sınavsız olarak da İmam Hatip Lisesine öğrenci alınsın. Yada daha ileri gidilerek eskiden olduğu gibi genel (düz) liseden de öğrencisi olsun.

Bu karar bugün alınabilecek bir karar değildir.

- Okullar kontenjan girişlerini tamamlamışlardır.

- Bu nedenle tüm derslikler dolacak şekilde planlama yapılmıştır.

- Şimdi bu okullara 2 şube de sınavsız öğrenci alın derseniz bu öğrencileri nereye yerleştireceksiniz?

Aklınıza gelen seçenek Anadolu Meslek Liseleri de ikili eğitim yapsınlar seçeneği midir?

Eğer böyle ise neden norm kadrolardan önce yapmadınız? Neden norm fazlası olan öğretmenlerimizin il içinde yer değiştirmek suretiyle okullarından ayırdınız?

Kaldı ki okullarımız artık haftada 30 saat ders yapmıyorlar. İkili eğitim zulüm haline dönüşmüştür. Bir günde 14-16 saat ders yani sabah namazından akşam namazına kadar(kış aylarında yatsı) eğitim doğru bir eğitim değildir.

Yapılan iş tam da bizim toplumumuza uygun. Siz alt yapıyı hazırlamadan önce okulları dönüştüreyim sonra oluşacak soruna göre iş yaparım derseniz yanlış yaparsınız.

Evet dersliği boş olan okullarımız varsa bunlarda genel lise açılmasında hiçbir sakınca yok. Yeter ki bu alımlarda da Ortaokul notlarıyla mahalleden kontenjanı aşmayacak kadar alım, sınıf mevcudunun 30-34'ü geçmemesi gibi kıstaslar konulsun. Yoksa bugüne kadar düz lise olarak eğitim veren bir okulda bu tür 1-2 şube olmasının hiçbir sakıncası olmayacaktır. Sonuçta bu öğrenciler için kültür öğretmenlerine ihtiyaç vardır. Bu öğretmenler de meslek liselerimizde zaten mevcuttur fakat bu kararın bugün alınması yukarıdaki sorunları beraberinde getirecektir.

Genel lise ve meslek lisesi yöneticiliği yapmış biri olarak söyleyebilirim ki Anadolu Meslek Lisesine sınavla gelen bir öğrenci, diploma ortalaması yüksek olarak Genel liseye gelen bir öğrenciden donanım olarak çok iyi değildir. Hatta ve hatta çoğu zaman genel lise öğrencisi akademik olarak daha başarılıdır.

Gazetelerde de yer alan bu çözüm önerisi için geç kalınmıştır. Bu saatten sonra olmaz mı olur ama onun adı eğitim değil zorla ya da zorlamayla eğitim olur.

Bu yöntem zorunluluk olarak görülüyorsa yukarıda da belirttiğimiz gibi;

Mahalleden alım olsun,

Not ortalamasına göre olsun,

Bu sınıflara da kontenjan üstü alım yasaklansın, mevcutlar kısıtlansın,

Boş dersliği olan okullara mahsus uygulansın,

Bu noktada MEB'e küçük bir önerimiz daha vardır:

Amaç vatandaşın isteğine cevap vermek ise ve zorla meslek lisesine gidişin yaratacağı mağduriyeti önlemek ise Meslek Liselerinin 9.sınıfları diğer okul türleriyle farklılık göstermemektedir. Hatta ve hatta Genel Lise ile Sınavsız alan meslek liselerinde birebir aynıdır. Vatandaşa bakanlık tarafından güvence verilsin ve 2013-2014 Eğitim öğretim yılında 9.sınıfı meslek lisesinde okuyan öğrencilere gelecek yıl 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilçedeki okullarda Genel Lise programı uygulanmak üzere 10.sınıf şubelerini açılacağını bu şubelere kayıtların (nakillerin) adrese ve 9.sınıf not ortalamasına bağlı olarak alım yapılacağı açıklansın. Yani bu yıl 9.sınıfı okuyan herhangi bir öğrenci 10.sınıfta meslek lisesi okumak istemiyorsa İlçedeki A okulunda açılacak genel lise programına devam edebilsin. İlçelerde birkaç okul varsa her okulda bir şube açılırsa bu şubeler ders ağırlıklarına göre de belirlenebilir. A okulu dil ağırlıklı, B okulu Fen, C okulu TM, D okulu Sosyal ağırlıklı sınıf açabilir.

Saygılarımla…”

Böylece talep almak zorunda da kalmazsınız. Yada şimdiden her ilçede birkaç şubeyi açmaya başlar gelecek yıl için de gerekli güvenceyi vererek veliyi rahatlatmış olursunuz.

Kendi çözümünü bulan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yaklaşımının diğer illere de örnek olmasını diliyoruz fakat burada bir sorun daha vardır. Okullar (ÇPL olacak Meslek Liseleri) planlamalarını mevcut durumlarına göre yapmışlardır. Bu nedenle de derslik ihtiyacında ya da tahsisinde sorunlar yaşanabileceği gibi Sınavsız Öğrenci alan okulların başvuruları başlamıştır. Öğrenciler sayın müdürün açıklamalarından bihaber olduklarından tercih yapmışlardır. Tercihini yapanlar yerleşirlerse durumları ne olacaktır açıklığa kavuşturulmalıdır?

Biz beyin jimnastiğini başlatmak ve sürece olumlu sunmanın mücadelesi içerisindeyiz tabii ki geliştirilebilir ve değiştirilebilir.

Amacımız bağcıyla değil üzümledir. Üzüm yemek istiyorsak hiçbir velinin yada öğrencinin ahını almamayı ilke edinmemiz gerekir. İşte o zaman yastığa başımızı koyduğumuzda rahat bir uyku çekebiliriz.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber