KPSS İle İlgili 10 Soru 10 Cevap (2002 Yılı)

KPSS'de belirli bir puan sınırının olup olmadığı, sağlık personelinin atamaları ile ilgili son durum, memurların KPSS ile bir kadroya atanıp atanamayacağı, sonradan A Grubu bir kadroya atanmaya hak kazananların durumları, askerlik problemi, yerleştirme işlemlerinde hangi KMS veya KPSS puanlarının esas alınacağı vb soru ve cevaplar için tıklayınız.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS'de belirli bir puan sınırının olup olmadığı, sağlık personelinin atamaları ile ilgili son durum, memurların KPSS ile bir kadroya atanıp atanamayacağı, sonradan A Grubu bir kadroya atanmaya hak kazananların durumları, askerlik problemi, yerleştirme işlemlerinde hangi KMS veya KPSS puanlarının esas alınacağı vb soru ve cevaplar için tıklayınız.


Aşağıdaki Soru ve Cevaplar sitemiz Uzmanlar Kurulunca değerlendirilmiş olup, ziyaretçilermizden soru ve cevapları dikkatlice okumalarını rica ediyoruz. Bu bölümde yer alması istenilen sorular için ise [email protected] e-mail adresi kullanılabilir.
(Not:Soru-cevap bölümümüz teknik bir sorundan dolayı çalışmamaktadır. Bu nedenle geçici olarak sorularınız için bu mail adresini kullanabilirsiniz.)

1-KPSS B Grubu kadrolara atanmak için belirli bir puan sınırı var mıdır?
B Grubu kadrolara başvurabilmek için Yönetmelikle belirli bir puan sınırı getirilmemiştir. Bu nedenle açıklanan boş kadrolara KPSS Sınavına girmiş tüm adaylar başvurabilecektir. Ancak bazı kamu kurumları Yönetmelikte böyle bir şart belirtilmemiş olmasına rağmen hizmet gerekleri nedeniyle bu tür bir puan şartı getirebilir. Örneğin MEB tarafından öğretmen yerleştirmelerinde puan sınırları getirilmiştir.
Diğer taraftan KMSP3 ve 1999 yılında yapılan DMS sınavlarından 70 ve üzeri puan alanlarda tercihlerde bulunabilecek.


2-Yerleştirmelerde hangi puanlar dikkate alınacak ve adaylar kaç tercihte bulunacaktır?
B Grubu kadrolar için yapılacak olan yerleştirmelerde;
a) Lisans mezunları için KPSSP3, KMSP3 ve 70 puanın üzerindeki DMS puanları,
b) Önlisans mezunları için KPSSP93 ve 70 puanın üzerindeki DMS puanları,
c) Ortaöğretim mezunları için KPSSP94 ve 70 puanın üzerindeki DMS puanları, kullanılacaktır.
Diğer tarftan yerleştirme işlemlerinde, adayın geçerlilik süresi bitmeyen sınavlara ait puanlarından yüksek olan puanı dikkate alınacaktır.

Yerleştirme işlemlerinde adaylar toplam 15 tercih yapacaktır.

3-Kendi branşımda kaçıncı olduğumu öğrenmem mümkün müdür?
Bu tür bilgi sitemiz çalışanlarında bulunmamaktadır. Diğer taraftan bu tür bilginin varlığının yerleştirme işlemlerinde kayırmacılığa yol açacağını düşünmekteyiz.

4-Yerleştirme işlemleri nasıl yapılacaktır?
Yerleştirme işlemleri bilgisayar sistemi ile yapılacaktır. Buna göre bir adayın tercih etmiş olduğu kadrolara kendisinden düşük puan almış bir kişi kesinlikle atanamayacaktır. Bu sebeple, yapılacak tercihlerde (ÖSS'de olduğu gibi) ilk önce en çok istenilen kurum, daha sonra ise diğer kurumlar tercih edilmelidir.

5-Askerlik belgesi, yabancı dil belgesi, bilgisayar sertifikası, sürücü belgesi vb. belgelere hangi tarih itibariyle sahip olunmalıdır Bu tür belgeleri başvurudan sonra alırsak geçerli midir?
Bu tür belgelere başvuru formunun ilgili makamlara teslim edildiği tarih itibariyle sahip olunması gerekmektedir. Başvuru formunun ilgili makamlara tesliminden sonra alınan bu tür belgeler kabul edilmeyecektir?

6-Memur olarak çalışan bir kişi KPSS sınavına girerek, KPSS ile başka bir kadroya yerleştirme hakkını elde ettiğinde, olayın hukuki durumu nedir?
Genel ilke olarak bu sınava memurların girmemiş olması gerekiyordu. Ancak bir memur KPSS sınavına girmiş ve yerleştirme işlemlerinde bir kadroya yerleşmeye hak kazanırsa, çalıştığı kurumdan muvafakat almak şartıyla ilgili kadroya atanabilir. Muvafakat verilip-verilmemesi idarenin taktir hakkı içerisindedir.

Diğer taraftan KİT'lerde çalışan personel genel olarak, (II) sayılı cetvele tabi ve sözleşmeli olarak istihdam edilmektedir. Eğer bir memur KPSS ile KİT'lerde (II) sayılı cetvele tabi sözleşmeli bir pozisyona atanmaya hak kazanırsa, muvafakat almadan ve istifa ederek ilgili kadroda göreve başlayabilir. Aynı şekilde KİT'lerde (II) sayılı cetvele tabi olarak çalışan ve KPSS ile memur kadrolarına atanmaya hak kazananlar da istifa ederek yerleşmeye hak kazandıkları memur kadrosuna geçebilirler. Her iki halde bekleme süresi söz konusu değildir.
7- B Grubu kadrolara yerleşme hakkını kazanan bir aday, daha sonra A Grubu bir kadroya atanmak isterse ne olur?
657 sayılı Kanunun 54. maddesine göre adaylık süresi içerisinde (adaylık en az 1 yıl en çok 2 yıl dır) bir memurun başka bir kuruma nakli mümkün değildir. Ancak, 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda aday memur olarak görev yapmakta iken A Grubu kadrolara ait giriş sınavını kazanan kişilerin yapacağı geçiş nakil olarak görülmemektedir. Bu nedenle aday bir memur, A Grubu kadrolara atanmaya hak kazanır ve kendi çalıştığı kurumdan muvafakat alır ise, girmeyi kazandığı A Grubu kadroya geçebilir. Genel olarak kurumlar bu tür durumlarda muvafakat vermekle beraber, bazen de muvafakat verilmemektedir. Yani muvafakat verilmesi zorunlu bir durum olmayıp, idarenin taktir hakkı içerisindedir. Ancak, muvafakat verilmemesi halinde uğranılacak maddi kayıplar gerekçe gösterilerek İdari Yargı mercilerinde iptal davası açılabilir.

8- B Grubu kadrolar için yapılan yerleştirme işlemlerinde bir kadroya yerleşmeye hak kazanan, ancak bu sırada askerde bulunan kişilerin hakları saklı kalır mı?
657 sayılı Kanunun 63. maddesine göre atama halinde 15 gün içerisinde göreve başlanması gerekmektedir. Ancak, belge ile ispatı mümkün bir sebep var ise bu süre 2 aya kadar uzatılabilir. Bu halde de göreve başlamayanların atamaları ilgili kurumlarca iptal edilirYani, ilgili kurumca atama yapıldıktan sonra15 gün içerisinde (belge ile isbatı mümkün bir durum var ise 2 ay içinde) göreve başlanması gerekmektedir. Aksi halde göreve son verilir. Bu konu ile ilgili önemli bir diğer husus şudur: Merkezi yerleştirmelerde ÖSYM'nin yaptığı sadece bir atama teklifidir. Nihai atamayı kurum yapar. Bu nedenle yukarıda bahsedilen 15 günlük süre, ilgili kurumca atama yapıldıktan sonra başlar.

9- A Grubu kadrolar için 4 katı adayın giriş sınavına çağrılması şartına bazı kurumların uymaması hukuki bir durum mudur?
Yönetmeliğin 17'inci maddesine göre ?Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyon kontenjanının 4 katından fazlası çağrılamaz.? Bu nedenle bu tür bir ilana çıkmış kurum hakkında Yürütmeyi Durdurma istemli dava açılabilir. Çünkü yapılan işlem hukuksuzdur. Ancak, açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyon kontenjanının 4 katından daha az aday çağrılması mümkündür.

10-Sağlık personelinin ataması ne zaman yapılacaktır?
Sağlık personelinin ataması için ÖSYM tarafından merkezi sınav yapılacak olup, bu sınava ilişkin başvurular çok yakın bir süre içerisinde (Ağustos ayı sonuna doğru) başlayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber