Şener: Kredi kartı borçları silinmeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2006 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Kredi Kartları Yasa Tasarısı ile kredi kartı borçlarının silinmeyeceğini söyledi.

NTV'de soruları yanıtlayan Şener, kart müşterilerinin yüzde 2,3'ünün borcunu ödeyemediğini, toplam kart bakiyesi içinde 1,3 milyar YTL'nin takibe dönüştüğünü anlattı.

Toplam kredilerde takibe dönüşüm oranının 4 sene önce yüzde 29'larda iken bugün yüzde 5 civarında bulunduğunu vurgulayan Şener, kredi kartı müşterilerinde bu oranın yüzde 7,5 düzeyinde bulunduğunu ve artma seyrinde olduğundan dolayı bir önlem alma gereği duyulduğunu bildirdi.

Şener, "Borçlar silinmeyecek, kimsenin borcu silinmiyor. Düzenlemede 31.12.2005 tarihine kadar icra takibinin başladığı tarihten itibaren borcun yüzde 22 yıllık faizle, 12 eşit taksitte ödenmesi öngörülüyor" dedi.

Bankalar arasında farklı uygulamaların bulunduğuna, aylık yüzde 2,7-6,6 oranları arasında değişen faizler uygulandığını vurgulayan Şener, farklı pek çok uygulamayı bu tasarıyla ortadan kaldırmaya çalıştıklarını anlattı.

Şener, şöyle devam etti:

"22 banka var. Her birinin faiz oranı farklı, yüzde 2 faiz uygulayan var, yüzde 7 faiz işleten var. Kartı alırken tüketicinin bunlara dikkat etmesi lazım. Kartı alıp sözleşme imzaladıktan sonra bunun sonuçlarına katlanması lazım.

Tüketici hangi bankanın kartının avantajlı olduğuna dikkat etmeli. Böyle tüketici olursa bankalar rekabete girecek ve faizler düşecektir. Rastgele gidip kart tercihi yapıyorlar. Bankalar da maksimum kar amacıyla maksimum faiz uyguluyorlar."

Faizlere sınırlama istemlerine de yanıt veren Bakan Abdüllatif Şener, faizleri sınırlama yetkisinin Merkez Bankası'nda olduğunu ve kendilerinin de Merkez Bankası'nın bağımsızlığına önem verdiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber