Darwinci 700 akademisyen 'Yaradılış' a dava açacak

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite Konseyleri Derneği önderliğindeki 700 akademisyen, yaradılış görüşünün müfredattan çıkarılması için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuracak. Bilim adamları, olumsuz yanıt alınması halinde dava açmaya hazırlanıyor

Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), Mersin ve Ankara'da Darwin ve evrim teorisini anlatan öğretmenler hakkında soruşturma başlatılması, fen bilgisi kitabından evrim kuramına ilişkin paragrafların çıkarılması üzerine harekete geçti. Müfredatta evrim vurgusunun azaltılması ve yaradılış görüşünün anlatılmasını eleştiren bir metin hazırlayan derneğe 700 akademisyen imza atarak destek verdi.

Metinde şu görüşlere yer verildi: "Evrim tartışmaları, özellikle AKP iktidarının ve beraberindeki gerici çevrelerin aktörü olduğu karanlık bir senaryoyu hayata geçirmektedir. AKP, iktidara geldiği günden bugüne, evrim kuramının öğretilmesini engelleyecek adımlar atmıştır. Müfredatta evrim kuramına ilişkin vurgular azaltılmış, okullarda fen bilgisi ve biyoloji derslerinde yaradılış inancının öğretilmesi amaçlanmıştır."

İdari dava açacağız
Metni ve imzaları Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduklarını ve cevap beklediklerini belirten ÜKD Genel Sekreteri Özgür Genç, "Yaradılışın müfredattan kaldırılması için gelecek hafta dilekçe vereceğiz. Bakanlık kabul etmezse idari dava açacağız" dedi.

Metne imza atan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence, yaradılış görüşünün dini bir görüş olduğunu belirterek, "Fen eğitimi sadece bilim yanı olan bir eğitimdir. Dinsel görüşler yer aldığı takdirde çocuklar ikileme düşerler. Dinsel görüş verilmek isteniyorsa başka yerlerde verilmelidir" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzge Günal da, yaradılış görüşünün Türkiye'ye karşı bir hareket olduğunu savunarak, "Burada tek amacımız bilimi savunmak" diye konuştu.

'Pazardaki vatandaşa hazırlatmadık'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, "yaradılış teorisi"nin fen ve biyoloji kitaplarından çıkarılmasını isteyen 700 akademisyene tepkisi sert oldu. Çelik, "Bu müfredatı bilim adamları hazırladı, pazardaki vatandaşlara hazırlatmadık. Demokrasilerde bu tür şeyler güzeldir. Herkes görüşünü söylesin. Dilekçe verirlerse buna da bakarız. Ciddi bir iddia varsa bunu da değerlendiririz" diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber