Zabıt katibi adayları bilgi istiyor

5 bin zabıt katibi kadrosu ihdası ne anlama geliyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ağustos 2013 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zabıt katibi adayları bilgi istiyor

Atama işlemlerinde iki önemli süreç bulunmaktadır.

1- Kadro bulunması

2- Kadroya atama izninin olması

Kadro bulunması sürecinin ilk adımı "kadro ihdası"dır. Kadro ihdasları kanun ile yapılmaktadır. Kadro ihdaslarından sonra Personel Daire Başkanlıklarınca, ihdas edilen kadroların birimler itibariyle dağılımı yapılır.

Bir kadroya atama yapabilmek için ise kurumun "atama izninin" olması gerekmektedir. Atama izin sayıları bütçe kanunları ile verilmektedir. 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun İ cetvelinde her kurumun bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapma hakkının olduğu belirtilmiştir. İhtiyacını bu şekilde gideremeyen kurumlar için 70 bin atama izni verilmiş ve bu sayının kurumlar itibariyle dağılımı 16 Mayıs 2013'te yapılmıştır.

Bu açıklamalar çerçevesinde,

1- Adalet Bakanlığına 5 bin kadro ihdasını öngören kanun 30 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

2- Adalet Bakanlığı muhtemelen, idari ve rutin bir işlem olan kadroların birimler itibariyle dağılımını "Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği ile Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin" 16. maddesine uygun olarak, geçen süre içerisinde tamamlamıştır.

3- Kadro ihdası demek, ihdas edilen tüm kadrolara 2013 yılında atama yapılacağı anlamına gelmez. Kurumlar orta vadeli (3-5 yıl) ihtiyaçları için kadro ihdası yaparlar. Bu nedenle, 5 bin kadronun tümüne hemen bu yıl atama yapılmasını zorunlu kılan bir durum bulunmamaktadır.

4- Bir kurumun en önemli görevlerinden birisi vatandaşları bilgilendirmektir. Adalet Bakanlığına da, bu konuda yüzlerce talep ulaştı. Ancak yüzlerce yazışmanın olduğu http://forum.memurlar.net/konu/1796968/ adresinin incelenmesinden de görüleceği üzere, Bakanlık adayları bilgisiz bırakmıştır.

Bakanlığın ihdas ettiği kadronun ne kadarına bu yıl içinde atama yapmayı planladığı konusunda bir açıklama yapılması, çok zor olmamalıdır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber