Hastaneler devletten tahsilat yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2006 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarından alacaklarının silinmesine ilişkin bütçe uygulamasının tarihinin değiştirilmesini öngören teklifi benimsedi. Teklif hastanelere tahsilat imkanı doğuruyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarından alacaklarının silinmesine ilişkin bütçe uygulamasının tarihinin değiştirilmesini öngören teklifi benimsedi. Teklif yasalaşırsa, hastanelerin, sosyal güvenlik kurumlarından 2005 yılına ait alacaklarının tahsil edilmesinin yolu açılacak.

''Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun ile 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'', hastanelerin 31 Aralık 2005 tarihine kadar olan sosyal güvenlik kurum alacaklarının terkin edilmesini (silinmesini) düzenleyen bütçe kanunu maddesinin değiştirilmesini öngörüyor.

Buna göre, 2006 Merkezi Bütçe Kanununda yer alan ''31 Aralık 2005'' tarihi, ''31 Aralık 2004'' olarak değiştiriliyor. Böylece hastanelerin, sosyal güvenlik kurumlarından 2005 yılına ait 2 milyar YTL alacağını tahsil etmesinin yolu açılıyor.

Teklif, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiği hastanelerin döner sermayelerinden yapılan ödemeleri düzenleyen kanunda da değişiklik yapıyor. Teklif ile 2003 yılından bu yana bütçe kanunlarında yer alan uygulama, döner sermaye kanununa ekleniyor. Teklife verilen bir önergeyle, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün taşınmazlarının, yol yapım ve bakımı ile kamulaştırma hizmetlerinde kullanılmasına imkan tanındı.

Teklif hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermayeli işletmelerde görev yapan personele, döner sermaye gelirlerinden seyyanen ek ödeme yapıldığını anımsattı. 2003 yılından itibaren döner sermayeden yapılan ödemelerin, performans kriterlerine bağlandığını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:

''Personelin kuruma sağladığı fiili katkılar ölçülebilir performans esaslarına bağlanarak ödemelerin seyyanen değil, personelin kuruma sağladığı katkı ve performansa göre yapılması amaçlanmıştır. Bu sayede performans ve fiili çalışma ilkelerine ağırlık verilerek hizmete daha fazla katkı sağlayan personelin daha fazla ek ödeme alması imkanı getirilerek sağlık hizmetlerinin kalitesi artırılmıştır. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin bu düzenlemenin bütçe kanunlarıyla yapılmaması yönünde verdiği kararı dikkate alınarak, bütçe kanunlarıyla yıllık olarak yapılmakta olan bu düzenlemelerin kanuna taşınması zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca, bu teklifle 2005 yılı bütçe kanununda yer alan, mali durumu yetersiz olan döner sermayeli işletmelere, mali durumu iyi olan döner sermayeli işletmelerden karşılıksız veya borç olarak nakit aktarılabilmesi imkanı sağlanması da amaçlanmaktadır.''

Bakan Unakıtan, 2006 yılı merkezi yönetim bütçe kanunundaki 31 Aralık 2005 tarihinin 31 Aralık 2004 olarak değiştirilmesiyle, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarının mali sıkıntıyla karşılaşmadan sağlık hizmetlerinin kaliteli bir şekilde yürütülmesinin devamının amaçlandığını bildirdi.

CHP'li komisyon üyeleri ise 2006 yılı bütçe kanununda tarih hatası yapılmasını eleştirdi. Bu tür hataların hep yapıldığını öne süren CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, ''Maliye Bakanı, kendisi hakkındaki gensoru önergesi görüşmelerinde bir partinin genel başkanı hakkında ''Senin oturduğun evin tapusu var mı?' diyerek olayı başka yere saptırmaya çalışmıştır. Milletin gözünün içine baka baka o genel başkana sırf çamur atabilmek doğru olmayan bu sözleri söyleyebilecek yapıda ve sorumlulukta bir insandır'' dedi. Bakan Unakıtan, kendisine yöneltilen eleştiri ve soruları yazılı olarak yanıtlayacağını söyledi. Görüşmelerin ardından teklif oylanarak benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber