UİB ihracatı yüzde 16.3 arttı

ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) kaydıyla Ağustos ayında yapılan ihracat 1 milyar 361 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Eylül 2013 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
UİB ihracatı yüzde 16.3 arttı

Geçen yılın Ağustos ayında yapılan ihracata oranla aylık bazda yüzde 16.30 artış kaydedildi. İhracatta takas yönteminin Ağustos'ta resmen başladığını söyleyen UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "İhracat potansiyeli olan, ancak bankacılık ve kambiyo rejimleri sıkıntılı olan ülkelerle takas usulü ile ihracat gerçekleştirilmesi, Türk ihracatına artı olarak yansıyacaktır" dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.29 artış oranı ile 1 milyar 104 milyon 459 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 1 Ocak 2013 ile 31 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki 8 aylık ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.79 artıran OİB, geçen yıl 11 milyar 35 milyon 172 bin dolar olan ihracatını 12 milyar 336 milyon 682 bin dolara yükseltti. OİB'in ayrıca geriye dönük bir yıllık ihracatı da 5.94 oranında artarak, 18 milyar 134 milyon 735 bin dolar rakamına ulaştı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.94 artış göstererek 91 milyon 210 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 10.94 artarak 1 milyar 295 milyon 762 bin dolara ulaştı. UTİB'in yılın ilk 8 aylık dönemindeki ihracatı ise 891 milyon 685 bin dolar olarak gerçekleşerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.65 artış gösterdi.

KONFEKSİYON AĞUSTOSTA GERİLEDİ

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) yılın ilk 8 ayındaki ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.09 oranında bir yükselişle 356 milyon 493 bin dolara ulaştı. UHKİB'in geriye dönük bir yıllık ihracatı yüzde 7.44 oranında yükselişle 521 milyon 582 bin dolar olarak gerçekleşirken, Ağustos ihracatı ise yüzde 8.40'lık gerileme ile 33 milyon 406 bin dolar oldu.

YAŞ MEYVE- SEBZEDE ARTIŞ, MAMUL ÜRÜNDE GERİLEME

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ağustos ayı ihracatı 13 milyon 239 bin dolar olarak gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.19 oranında azaldı. UMSMİB, yılın ilk 8 aylık toplam ihracatında da yüzde 3.79 gerileme yaşayarak 112 milyon 646 bin dolar oldu.

Ağustos ayında ihracatı yüzde 66.83 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) 11 milyon 965 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in, 2013'ün ilk 8 ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.77 artarak 75 milyon 245 bin dolar olarak gerçekleştirildi.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde3.91'lik azalışla 107 milyon 491 bin dolar olarak gerçekleşti.

'İHRACATÇILAR KURDA İSTİKRAR GÖRMEK İSTİYOR…'

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ekonomi gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde, uluslararası para piyasalarındaki gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkilerinin yoğun olarak hissedildiğini, bunun sonucu olarak ABD dolarının TL karşısındaki değerinin arttığını kaydeden Gençoğlu, paritedeki dalgalanmanın ihracat üzerinde de etkili olacağını ifade etti. ABD Merkez Bankası FED'in piyasadaki dolar likiditesini kademeli olarak düşüreceğinin sinyalini vermesiyle yükselişini hızlandıran doların 2 TL seviyesine gelmesini değerlendiren Orhan Gençoğlu, "İhracatçı firmalarımız, döviz kurlarındaki istikrarı çok önemsemektedir. Dolayısıyla döviz kuru mutlak surette dengede olmalı. Yaşanan dalgalanmalar ve hızlı iniş çıkışlar ihracatçıları zora sokuyor. Merkez Bankası'nın daha atak olup dövizdeki oynaklığı azaltması kaçınılmaz bir gerçek. İstikrarlı kur ihracatçılar için büyük önem taşıyor" dedi.

Türk Lirası'nın bu denli hızlı değer kaybetmesinin uzun vadede ihracatçıları zora sokacağını ifade eden Gençoğlu, "Makul kur artışları ihracatımızı destekler, ancak öte yandan ithalata dayalı girdi maliyetlerinin de arttığını göz önünde bulundurmak lazım. Bu da ihracatçıları zor durumda bırakıyor, daha önceden belirlediği fiyatlar yetersiz kalıyor. İhracatçılar bu sebeple kurda istikrar görmek istiyor" diye konuştu.

'İHRACATTA TAKAS DÖNEMİ, TÜRKİYE'YE OLUMLU YANSIR…'

İhracatta takas yönteminin Ağustos'ta resmen başladığını söyleyen Orhan Gençoğlu şöyle konuştu:

"İhracat potansiyeli olan, ancak bankacılık ve kambiyo rejimleri sıkıntılı olan ülkelerle takas usulü ile ihracat gerçekleştirilmesi, Türk ihracatına artı olarak yansıyacaktır. TİM Başkanımız Mehmet Büyükekşi, takas usulü ihracat ile Türk ihracat hacminin 5- 10 puan artacağını ifade etti. Takas yöntemi ile ithal girdilerimizi çok daha uygun koşullarda alabileceğimizi düşünüyoruz. Bu da dış ticaret dengelerimize, ithalat ve ihracat arasındaki dengeye bizim açımızdan olumlu yansıyacaktır."

'AB'DEKİ TOPARLANMA DA İHRACATI ARTIRIR'

Avrupa Birliği'nin kısmi bir toparlanma sürecine girdiğini, bu durumun piyasalara olumlu yansıyacağını ifade eden Orhan Gençoğlu, "Avrupa Birliği ülkelerinin resesyonu atlatıyor olması, AB'nin, Türk ihracatı için önemli bir pazar olması sebebiyle önemli bir gelişme" dedi. Türk ihracatçısının, AB'de yaşanan ekonomik daralma sebebiyle alternatif pazar çalışmalarına yöneldiğini ve ihracatı belli bir seviyede tutmayı başardığını ifade eden Gençoğlu, "AB'de birkaç çeyrektir süren negatif büyümenin pozitif yöne dönmeye başlaması ile en güçlü pazarımıza ihracatımız toparlanacak, ihracat rakamlarımız çok daha iyi noktalara gelecektir. Bu gelişmelerle birlikte ihracatımızın yılın son çeyreğinde daha fazla artacağı düşüncesindeyim" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber