Hesaplar karışınca bütçenin ocak ayı sonucu açıklanamadı

Haber Giriş : 24 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçe sonuçlarının ocakta açıklanmamasının nedeninin, Maliye'nin teşkilat yapısının değişmesi, hastanelerin 3.5 milyar alacağının silinmesi ve emeklilerin vergi iadelerinin gösterilmemesi olduğu ifade edildi.

Bütçenin ocak ayına ilişkin sonuçları, aradan bir aya yakın zaman geçmesine rağmen henüz açıklanamadı. Maliye Bakanlığı'nın teşkilatında bazı değişiklikler yapılması, bu nedenle 150 kuruluştan hala bütçe sonuçlarının alınamaması, ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın alacağı 3.5 milyar YTL'nin silinmesi gibi olaylar. bu gecikmenin nedeni. Denk bütçe hedefiyle yola çıkan Refahyol zamanında da 1997 bütçesi sonuçları 4 ay boyunca açıklanamamış, bütçe açığı mayıs ayında IMF'den öğrenilmişti.

Maliye Bakanlığı'nın teşkilat yapısında bir süre önce değişikliğe gidildi. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'yla gündeme gelen değişiklikte, Araştırma Planlama ve Koordinasyon (APK) Kurulu Başkanlıkları ile APK daire başkanlıkları kaldırıldı. Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı dışında bu dairelerin yerine Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kuruldu. Yeni yapılanmada gelir-gider hesaplarının tahakkuklarında da değişiklikler yapıldı. Gelir ve giderlerin kesinleştirildiği tahakkuk birimleri de değişince, bütçe rakamlarının netleştirilemedi. Ayrıca bütçe kapsamına özel bütçeli idareler, döner sermayeler gibi bazı yeni kuruluşlar da eklendi. Bütün bunların sonucunda ise ocak ayı bütçe uygulama sonuçları hala açıklanamadı.

3.5 milyar YTL de hesabı karıştırdı

Bütçeyle ilgili kafaları karıştıran süreç SSK, Bağ Kur ve yeşil kartlı hastaların Sağlık Bakanlığı'ndan aldığı hizmet karşılığının silinmesiyle başladı. 2006 bütçe görüşmeleri sırasında bir önerge verildi ve Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 3.5 milyar YTL'lik alacağı silindi. Daha sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la Sağlık Bakanı Recep Akdağ ortak bir basın toplantısı yaparak teknik bir hata yapıldığını ve düzeltileceğini söylediler.

Bu teknik hatanın düzeltilmesine ilişkin girişim, ancak bu hafta yapılabildi ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin döner sermayelerine ilişkin yasa tasarısının içine yerleştirildi. Sağlık Bakanlığı hastanelerine 2 milyar YTL'lik ödeme yapılmasına ilişkin yasal düzenleme, ancak en erken önümüzdeki hafta Genel Kurul'dan geçebilecek. Öte yandan emeklilerin vergi iadesinden de yaklaşık 1.5 milyar YTL'nin mahsup edilmesi ve bütçede gösterilmesi gerekiyor.

Maliye'de yapı değişti hesaplar altüst oldu

* Sağlık Bakanlığı'na olan 3.5 milyar YTL'lik borcun silinmesi.

* Emeklilerin vergi iadelerinin gösterilmemesi.

* Maliye Bakanlığı'nın teşkilatında değişiklikler yapılması.

* 150 kuruluştan bütçe sonuçlarının hala alınamaması.

* Bütçeye özel bütçeli idareler gibi yeni kuruluşların eklenmesi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber