Başörtülü vekile 2 'evet' 1 'hayır'

Ak Parti ve BDP, gelecek dönemde Parlamento’da başörtülü milletvekili olabileceğini belirtirken, CHP sıcak bakmıyor, MHP ise konunun polemik konusu yapılmasını doğru bulmuyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2013 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başörtülü vekile 2 'evet' 1 'hayır'

Meclis'te temsil edilen 4 siyasi partinin grup başkanvekilleri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, “partilerin iç politika malzemesi yapmaması halinde Meclis'te başörtüsü sorununun çözüleceğine” ilişkin sözlerini değerlendirdi.

* Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın: Şu anda Anayasa ya da yasada başörtüsünü yasaklayan herhangi bir düzenleme olmadığını belirterek, “Maalesef bugüne kadar idari birtakım tasarruflarla başörtü yasağı bazı kurumlarda uygulanmıştır. Bu konuda şu anda toplumsal bir uzlaşı var. Kaldı ki bu bir temel haktır. Başörtüsü yasağı fırsat eşitliğine de aykırıdır. Başörtüsünü yasaklayan bir hüküm olmadığına göre, Meclis'te başörtülü milletvekilleri olabilir” dedi.

* CHP Grup Başkanvekili Engin AltaY: bu konuda anayasal düzenlemenin şart olduğunu belirterek, “Üniversitelerde daha önce bir düzenleme yapılmıştı doğru. Orası özerk kurumlar, bilim yuvası, orada bir sakınca yok. Üniversite özgürlük merkezidir. Her türlü özgürlük üniversitelerde kullanılabilmeli. Bu ayrı bir şey. Ama bu ilkokulda olursa olmaz, parlamentoda olursa olmaz. Bu konuda toplumun tamamında bir mutabakat gerekir. Çünkü dini inançlarla ilgili devletin, kamunun taraf olması anlamına gelir. Devlet bu konuda tarafsız olmalıdır. Devlet bu konulara kör olmalıdır, laiklik onun için vardır” dedi.

* MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Meclis Başkanı Çiçek'in değerlendirmesine karşı parti olarak bir cevaplarının olmadığını söyledi. Şandır, “Milletin çok önemli bir değeri üzerinden polemik yapılmasını faydalı ve doğru bulmuyoruz. Bu türlü konular, konuşularak değil gereği yapılarak gerçekleştirilebilir. Eğer bu yönde bir hazırlık olursa, MHP'nin yetkili kurulları, gereken değerlendirmeyi yapıp kamuoyunu bilgilendirecektir. Bu konuda bir şey yapılacaksa bunun gereği yapılmalı. O zaman da MHP gereken değerlendimenin ardından gereğini yapar” diye konuştu.

* BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan: Başörtülü bir milletvekili çıkarma konusunun partide gündeme gelmiş bir konu olmadığını söyledi.

Ama başından beri insanların ifade ve kıyafet özgürlüğünden yana olduklarını her ortamda ifade ettiklerini kaydeden Buldan, “İnsanlar ifadeleriyle, kıyafetleriyle, ideolojileriyle kendilerine bir yön belirlerler.

Her insanın kendine özgü bir kıyafet tarzı vardır, bir düşünce tarzı vardır, bir ideolojisi vardır. Dolayısıyla kimin nasıl giyineceğine, kimin nasıl konuşacağına insanın kendisi karar verir. O yüzden başörtülü kadının da yaşamın her alanında kendini ifade ve temsil etmesi önemlidir. Biz bu konuya soğuk bakmıyoruz. Parti olarak da insanların fikir ve kıyafet özgürlüklerinden yanayız” diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber