10 soruda Kredi Kartı Yasası

Haber Giriş : 25 Şubat 2006 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önceki gece Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Kredi Kartı Yasası kapsamına giren borçlular, yasa çıktıktan sonra 60 gün içinde başvuru yapmaları halinde yeniden yapılandırmadan yararlanacak

1 Kredi kartı borçlarına af gelecek mi?
Hayır. Kredi kartları borçlarının bir bölümünün ödenmemesi şeklinde bir af söz konusu değil. 31 Ocak 2006 itibarıyla icraya düşmüş, icra yolu açılmış veya bankadan ödemenin tamamını yapmasına dair son ihtarı almış olanların tüm borçları yeniden yapılandırılacak.

2 Hangi borçlar, nasıl yapılandırılacak?
Son ihtarı almış olanlar, yeniden yapılandırma sayesinde icra masrafları eklenmeksizin borçlarını taksitlendirecek.
İcraya düşmüş olanlarda miktar indirimine gidilmezken, icra masrafları da taksitlendirmeye dahil edilecek. Söz konusu borçlar, yıllık yüzde 18 faiz ile 18 taksitte ödenebilecek.

3 Yeniden yapılandırma sonucu belirlenen taksitler ödenmezse ne olacak?
Taksitler ödenmezse, eski süreç kaldığı yerden devam edecek. İcra işlemi başlatılacak. Ancak, icra aşamasında borcun katlanması sorunu hafifleyecek. Çünkü faiz hesabında, yeni yasayla belirlenecek faizler geçilemeyecek.

4 Ne zaman başvurulacak?
Kapsama giren borçlular, yasa çıktıktan sonra 60 gün içinde başvuru yapmaları halinde yeniden yapılandırmadan yararlanabilecekler.
Borçluların 60 gün içinde ilgili bankaya veya avukatlara yazılı olarak başvurması gerekiyor.

5 Faizler düşecek mi?
Akdi faiz oranının azami tutarı, Merkez Bankası tarafından 3 ayda bir açıklanacak.
Henüz kesin olmamakla birlikte, bankaların bir bölümünde, mevcutlardan daha düşük akdi faiz uygulanması söz konusu olabilecek.
Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği azami tutarın altına inerek, rekabet yaratabilecek.
Gecikmiş dönem borcu ödemelerinde ise faiz düşecek. Çünkü bu durumlarda alınan bileşik faiz kaldırılacak.
Banka, gecikme tutarı için yalnızca normal gecikme faizini uygulayabilecek.

6 Kredi kartı nasıl alınacak, nasıl iptal edilecek?
Kredi kartları sokaklarda ve alışveriş merkezlerindeki standlarda dağıtılamayacak.
Tüketici talebi ve haberi olmaksızın kart düzenlenemeyecek. Reşit olmayanlara verilen ek kartlarda da asıl kart sahibine teslim koşulu getirilecek. Böylece gençler, ailelerinin haberi olmaksızın kart sahibi olamayacak. Kredi kartı sahibi 4 ay üst üste borcunu ödemezse kartı iptal edilecek.
Borçlarını ödeyinceye kadar da yeni kart alamayacak.

7 Bankalar diğer bankaların kartlarında limit aşımını nasıl izleyecek?
Bankalar arasında limitleri gösteren bir havuz kurulacak. Tüm bankalar, bu havuzda müşterilerinin tüm kartlarına ilişkin limit ve harcamalarını görecek.

8 Limit nasıl belirlenecek?
Bir kişinin sahip olacağı tüm kredi kartlarının toplam limiti, ilk yıl için gelirinin iki katını, ikinci yıl içinse dört katını geçemeyecek. 1000 YTL üstündeki limitler için kart sahibi beyanı dışında, işverenden belgeli teyit de gerekecek.

9 En az ödeme tutarında ne değişecek?
En az ödeme tutarı yasa çıktıktan sonraki ilk 6 ayda eskisi gibi yüzde 10 olacak. Daha sonra ise yüzde 20'ye çıkarılacak.

10 Kartın çalınması veya kaybolmasının ardından yapılan harcamalardan kart sahibi ne kadar sorumlu olacak?
Kart sahibi, söz konusu harcamalardan, bildirimde bulunması ve ihmalinin olmaması şartı ile 150 YTL'ye kadar sorumlu olacak. Kart sahibi bu miktardan da sorumlu olmak istemezse, bankaya sigorta yaptırabilecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber