Dini görüşlerin fişlenmesi suç

Haber Giriş : 25 Şubat 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdullah Yılmaz isimli öğretmenin 'evinde haremlik-selamlık olarak oturulduğu', 'eşinin başörtülü olarak okula gelip gittiği' bilgileri MİT raporunda yer alırken, Yeni TCK'ya göre kişilerin siyasi, felsefi ve dini görüşlerini kaydetmek suç

Danıştay 'ın Abdullah Yılmaz hakkında verdiği karar, öğretmenler başta olmak üzere bütün devlet memurları ile vatandaşlar hakkında istihbarat raporlarının olduğunu ortaya çıkardı. Danıştay 2. Dairesi'nin kararına konu olan olayda Abdullah Yılmaz isimli öğretmenin 'evinde haremlik-selamlık olarak oturulduğu', 'eşinin başörtülü olarak okula gelip gittiği' bilgilerinin yer alması ise dikkat çekici bulundu. Özellikle 28 Şubat sürecinde binlerce kişi hakkında bu tür istihbarat raporlarının tutulduğu belirtiliyor. Bu raporların Milli İstihbarat teşkilatı tarafından düzenlenebileceği gibi Emniyet Genel Müdürlüğü veya mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılabileceğine işaret ediliyor.

Yeni Türk Ceza Kanunu, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kayedilmesini suç olarak düzenliyor. TCK'nın 135. maddesinde "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Kişilerin siyasî, felsefî veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlâkî eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır"hükmünü taşıyor. Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan makadele Kars Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul kişisel verilerin kaydedilmesiyle ilgili "Çağımızda kişilerle ilgili kayıtların bilgisayar ortamlarına geçirilip muhafaza edilmesi uygulamasına bazı kurum ve kuruluşlar tarafından başvurulmaktadır; hastanelerde hastalara, sigorta şirketlerinde sigortalılara, bankaların ve kredili alış veriş yapılan mağazaların müşterilerine ilişkin kayıtlar, böylece tutulmaktadır. Bu bilgilerin amaçları dışında kullanılmasından veya herhangi bir şekilde üçüncü şahısların eline geçerek hukuka aykırı olarak yararlanılmasından dolayı hakkında bilgi toplanan kişiler büyük zararlara uğrayabilmektedirler. Bu bakımdan, kişilerle ilgili bilgilerin hukuka aykırı olarak kayda alınması suç olarak tanımlanmıştır"ifadelerine yer veriyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber