Emniyet içinde 'çete' operasyonları

Haber Giriş : 25 Şubat 2006 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde intiharlarla gündeme gelen polislerin karıştığı suçlarının sayısı da giderek artıyor. Polis, suçluları ayıklamak için kendi içinde sık sık baskınlar düzenliyor

Son günlerde intiharlarla gündeme gelen polislerin karıştığı suç olaylarının sayısı da giderek artıyor. Çoğunlukla ekonomik çıkar amacıyla bu suçlara karışan polisler, özellikle çete faaliyetleri içinde yer almakla suçlanıyor. Polis teşkilatı, bu isimleri ayıklamak amacıya kendi meslektaşlarına yönelik sık sık operasyon düzenliyor. Bu operasyonlarda bazı polislerin kendi görev alanlarıyla ilgili çeteler içinde yer aldıkları ve suç işledikleri ortaya çıkıyor. Polisin son yıllarda suça bulaşan meslektaşlarını ayıklamak amacıyla düzenlediği önemli bazı operasyonlar şöyle:

22 POLİS ÇETEDE

İstanbul polisi 2004 yılında Sedat Şahin çetesine yönelik operasyon düzenledi. Kadıköy'ün rant paylaşımı nedeniyle Sarallar ile mücadeleye giren Şahin ve 16 adamı tutuklandı. Polis operasyonda 22 meslektaşlarının da çeteyle bağlantılı olduğunu tespit etti. Bu polislerin 5'inin emniyet müdürü, 2'sinin başkomiser, 1'inin de komiser olduğu ortaya çıktı. Çeteyle bağlantılı olduğu tespit edilen müdürlerden birinin Başmüfettiş Mehmet Çağlar olduğu belirlendi. Çağlar'ın adı Civangate skandalında da gündeme gelmişti. İçişleri Bakanlığı, çeteyle bağlantıları tespit edilen bu kişilerden Çağlar'a 24 ay kıdem durdurma, AKP Uzmanı ve Birinci Sınıf Emniyet Müdürü Kemal Sonuonur 'a 4 günlük maaş kesme, Başkomiser Hakan Mutlu 'ya da 6 aylık kıdem durdurma cezası verdi.

UYUŞTURUCU ÇETELERİ

İstanbul polisinin düzenlediği Matador operasyonunda uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya 'ya ile birlikte 20 adamı yakalandı. Daha önce de Çetinkaya'ya yönelik çok sayıda operasyon yapılmıştı. Ancak, Çetinkaya'nın önceden haber alması nedeniyle operasyonlar başarıyla sonuçlanamıyordu. Gizlilik içinde yapılan operasyon başarıyla sonuçlandı. Bu operasyonla birlikte 9 polisin çete içinde yer aldığı belirlendi. Bu polislerden Hasan Çöter 'in köstebeklik yaptığı belirlendi.


KAPIKULE GÜMRÜK OPERASYONU

Kapıkule Sınır Kapısı'nda geçen ay düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda toplam 78 kişi tutuklandı. Tutuklananların 19'u polis memuru. Antalya Organize Suçlar Şube ekipleri, Sahil adı verdikleri operasyonda Merdan Serdar 'ın liderliğini yaptığı çeteyi çökertti. Serdar ve 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 3'ü polisti.


RÜŞVETTEN TUTUKLANDILAR

Kahramanmaraş Pazarcık İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giden 2 yurttaş, bazı trafik polislerinin, ''Para vermezseniz arabanızı bağlarız'' diye tehdit ettiklerini iddia ederek şikâyette bulundu. Bunun üzerine 28 Nisan 2005'te başlatılan operasyonda polis memurları Necmi Görken, Orhan Gümüş, Yılmaz Kılınçoğlu, Osman Durgun ve Başar Apanoğlu tutuklandı.

Yurttaşların, polislerin kendilerine tehditle çek- senet imzalattırdığı iddiası üzerine dönemin Denizli Emniyet Müdürü İhsan Ünal, 4 Eylül 2004 tarihinde soruşturma başlattı. Yurttaşlara zorla senet imzalatan polis memurları Bülent Sarıkaya, Mehmet Görgülü ve Turan Özkal tutuklanarak cezaevine konuldu.

İzmit Yeşilyurt'ta görevli Başkomiser Erdoğrul Bodur hakkında rüşvet aldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Dava açılan Bodur, 21 Nisan 2005'te intihar etti.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber