Osmanlı filografi sanatı Mudanya'da hayat buluyor

Osmanlı döneminin el işi sanatlarından olan çivi ve telin büyüleyici dansı filografi, Mudanyalı sanatçı Yıldız Baylav tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2013 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Osmanlı filografi sanatı Mudanya'da hayat buluyor

Resme boyut kazandıran bir sanat dalı olan filografi, bugün Türkiye'de unutulmaya yüz tuttu. Bursa'nın Mudanya ilçesinde kendi gayretleriyle dört yıl önce evindeki atölyesinde amatörce başladığı filografi çalışmalarını bir yıldır profesyonel olarak sürdüren Baylav, eserlerini görücüye çıkardı. Baylav, geleneksel el sanatlarını araştırırken tesadüfen Filografi ile tanıştığını ifade etti.

Baylav, "Filografi hakkında ulaşabileceğim çok fazla bilgi yoktu. Daha sonra arkadaşım aracılığıyla ülkemizin önde gelen filografi ustalarından Kübra Kaya ile tanışıp teknik dersler aldım. Filografi el sanatları kategorisine giren eski bir Osmanlı sanatıdır. Ortadoğu'da doğmuş, Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar yayılmış. Filografi, çivi ve telin maharetli ellerde şekillendiği sanat dalıdır" dedi.

Filografinin dinlendirici olması dolayısıyla Avrupa'da tedavi için de kullanıldığını bildiren Baylav, "Örgü videoları çekerek bunları internette yayınlamaya başladım. Bunu filografinin tanıtılması için yapıyorum. Fakat eserlerimi sergilemek için yer bulmakta zorlanıyorum. Mahalli idarelerden destek bekliyorum, filografi sanatını sonraki kuşaklara aktarabilmek için bilgi ve birikimimi talebelerimle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber