Özür durumu atamaları yeni mağdurlar doğurdu

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Eylül 2013 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özür durumu atamaları yeni mağdurlar doğurdu

MEB iller arası özür grubu yer değiştirme isteyip atanamayan öğretmenlerin tamamının yerleştirmesini gerçekleştirmesine rağmen bu durum önceden öngörülmediğinden birçok öğretmen mutlu olmuş fakat birçoğu da haksızlığa uğramıştır.

1-Norm fazlası öğretmenler;

İl içinde norm kadro fazlası olarak bekleyen öğretmenler varken dışarıdan özrü durumundan gelen öğretmenlerin norm kadro ile ilişkilendirilmesi norm fazlası öğretmenler açısından yeni mağduriyetler meydana getirmiştir. Bakanlığın bu konuyu önemseyerek norm kadro fazlası öğretmenlerin öncelikle boş yerlere atanması yönünde yönetmelik değişikliği yapması gerekmektedir.

2- İl içi özür durumundan atama hakkı verilmeyenler;

İl dışına özür durumu atanma hakkı fazladan verilince il içindekiler mağdur olmuştur. Olması gereken il içindekilerine il dışından gelenlere verilen haklar tanınmalıydı. Örneğin A okulundaki öğretmen il dışı özür durumu yer değiştirme istemiş fakat ataması ancak ekstra atamda yapılmıştır. Fakat ilk etapta bu öğretmen yerine il içinden özrü durumu ataması isteyen öğretmen vardır. Şimdi A okulunda öğretmen ekstra atamada özür durumundan yer değiştirmiş fakat yeri boş kalmıştır. Bu öğretmenimizin yerini ilk başvuruda isteyen il içi özür durumu öğretmenin başvurusu değerlendirilmeye alınmamıştır.

3- İlk atamada ücra yerlere atananlar;

İlk atamada örneğin eğitim özründen dolayı Adana'nın Feke ilçesinin bir köyüne atanan ( ikinci atama olacağını öngörmediğinden) ekstra atamada Adana merkeze aynı branştan birçok kişi atanmıştır. Feke'ye atanan öğretmen eğitim özrü bulunmaktadır. Feke'den Adana'ya 3 saatlik yol olduğu düşünülürse özrün çözüldüğü düşünülemez bir de bunun üstüne ekstra atamada merkezde ihtiyaç açılıp öğretmenlerin atandığı düşünülürse haksızlık bir kat daha artmıştır. Bakanlık bu durumdaki öğretmenlerin gönlünü almalıdır. Çünkü örneğimizdeki öğretmenimiz extra atama olacağını düşünse 26. tercihi işaretlemeyecek ya da az tercih yapacaktır. İlk tercihte açılmayan Halk Eğitim merkezlerine ekstra atamada atamalar yapılmıştır.

4-26. tercihi işaretlemediği halde atananlar;

26. tercihi işaretlemeden ve 2. atamaya başvurmadığı halde extra atamada atananlar olmuştur. MEB müsteşarı dilekçe ile atamaların iptal edilebileceğini açıklamıştır.

Senaryo 1- Ataması iptal edilen öğretmenin yerine atama yapıldı ise ne olacaktır. Hangisi norm fazlası olacak?

Senaryo 2- 1 ve 2. atamada eşinin ataması yapılmadığı için diğer eş il dışı atamasını iptal ettirdiyse ne olacak, iptal edilmediyse ne olacak?

Koordinasyonsuzluk sonucunda bu yeni sorunlar meydana gelmiştir. Önceden karar alınıp tüm atamalar gerçekleştirilecek, tüm şartlar zorlanacak şeklinde bir yaklaşımla bu işlem yapılsaydı ya da ilçe/il emri verilerek sonraki yerleştirmeler hizmet puanına göre yapılsaydı hiçbir haksızlık meydana gelmeyecekti.

ÇÖZÜM; Bakanlık becayişi uygulamak yerine bir genelge ile yapılan tüm atamaları iptal edip özür durumdan yer değiştiren öğretmenleri (il içi yer değiştirme isteyip gerçekleştirilmeyenler dâhil) özrünün olduğu il/ilçe emrine atayıp buradan başvuru alınarak hizmet puanına göre tekrar yerleştirmeler valiliklerce yapılmalıdır. İl içi, il dışı ve özür durumu yer değiştirmelerinde isteyen öğretmenlerin atamalarının da iptal edileceğini duyurmalıdır.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber