İLKSAN'a zarar kilidi

Haber Giriş : 27 Şubat 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı yatırımları zarar eden İLKSAN'ı kapatmaya hazırlanıyor. 400 trilyonluk malvarlığı olan sandığa kilit vurulması için eğitim sendikaları bakanlığa tam destek verdi

230 bin ilköğretim öğretmeninin üye olduğu İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'nın (İLKSAN) kapatılması gündemde. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik 3 büyük eğitim sendikasının başkanını çağırarak konuyla ilgili görüşlerini aldı. Başkanlar "İLKSAN kapatılsın" görüşüne destek verince, 400 trilyonluk malvarlığı ile öğretmen sandığının kapatılması için hazırlıklar başladı.

MEBSAN DÜŞÜNÜLDÜ

Konu, Milli Eğitim Bakanlığı'na İLKSAN ile ilgili yapılan yoğun şikayet ve eleştirilerden sonra gündeme geldi. İşlevini yerine getirmediği düşünülen sandığı masaya yatıran Bakan Çelik, çözüm arayışı sonucunda sadece ilköğretim 1-5. sınıf öğretmenlerini kapsayan sandığın tüm MEB çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde bir çalışma yaptırdı. Sandığın genişletilerek MEBSAN olarak devamı ve daha aktif işletilmesi için bir proje geliştirildi. Bakan Çelik, İLKSAN'ın kapatılması ya da MEBSAN'a dönüştürülmesi ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almak üzere, Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-Sen ve Türk-Eğitim-Sen Başkanları ile bakanlıkta sadece "İLKSAN" gündemli özel bir toplantıda bir araya geldi. Bakan Çelik'in "İLKSAN tasfiye mi edilsin, MEBSAN olarak devam mı etsin?" sorusuna sendikacılardan 'kapatılsın' ortak görüşü çıktı. Sendikacılar İLKSAN'ın yatırımlarının ölü olduğunu vurgularken, mevcut İLKSAN yönetiminin büyük kısmının üyesi de olduğu Türk-Eğitim-Sen'in Başkanı Şuayip Özcan da sandığın feshedilmesini istedi.

KAYNAĞI MEB KULLANSIN

Sendikacıların şikayetleri arasında, kurumun iştiraki olan kuruluşların ve özellikle lüks otellerin zarar ettiği, bu zararların öğretmenlerden karşılandığı yer aldı. İLKSAN'ın daha önceki yıllarda düzenlediği ucuz otomobil kampanyalarında öğretmen olmayan birçok kişinin otomobil aldığı da öne sürüldü. Sendika başkanları öğretmenlerin maaşlarından yüzde 2 kesinti ile İLKSAN'a dev bir kaynak elde ediliğini, bunun bakanlıkça daha verimli kullanılabileceğini dile getirdi.

KAMPANYALARA DEVAM

Sandığın kapatılması durumunda İLKSAN'ın TOKİ ile öğretmenlere ucuz konut yapımı gibi projeleri tamamen sona ermeyecek. MEB İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı bünyesinde öğretmenlerin yararına yeni çalışmalar düzenlenecek. Konuyla ilgili son çalışma İstanbul'da öğretmenlere yönelik bir konut kampanyası düzenlenmesi. Yeni kampanya ile ilgili bir proje hazırlığı sürdürülürken, yoğun ilgi beklenen "İstanbul'da öğretmene ucuz konut kampanyası" için İLKSAN'ın Pendik'teki arazisi düşünülüyor.

Aidatların nereye gittiği belli değil

Eğitim-Bir-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Yanlış temel üzerine sağlam bina olmaz. Burada İLKSAN'ın temelinde yanlışlık var. Zorunlu üyelik getirilmiş, bir şeffaflık yok. Aidatların nereye gittiği noktasında sıkıntı var. İLKSAN'ın öğretmenler adına girdiği işletmeler zarar ediyor. Yüzde 90 dolulukla çalışan öğretmenevi zarardaysa, 3 yıldızlı ve yüzde 50 kapasiteyle çalışan turistik oteller zarardaysa İLKSAN'ın mevcut halinin sonlandırılması en doğrusu olacak. Üyelerimizden edindiğimiz izlenim de, İLKSAN kapatıldığında öğretmenlerin düğün bayram sevineceği. Zorunlu bir yatırım ortadan kalkmış olacak.

Öğretmenler verdiği paraları geri istiyor

Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer: İLKSAN'ın feshedilmesi görüşümü Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ilettim. İLKSAN kanayan bir yara ve imajı çok kötü bir kurum. Öğretmenler bu kurumdan ve bu imajdan acilen kurtulmak ve zorunlu olarak verdikleri paraları geri almak istiyor. Öğretmenlerimiz bu güne kadar hiçbir hizmetinden doğru dürüst yararlanamadı. Bir an önce kapatılmalı ve bakanlık da bu kötü imajdan kurtulmalı. Yerine de MEBSAN mı kurulur, başka yardımlara mı gidilir bilemem. Ancak bu yapılanma da tamamen gönüllülük üzerine olmalı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber