Kiracılar! Bu uyarılara kulak verin!

Haber Giriş : 27 Şubat 2006 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emlak fiyatlarında geçen yıl görülen yükseliş önümüzde günlerde de sürecek gibi. Emlak fiyatlarının yükselişi kiralara da yansıyacak. Peki kiracılar ne yapacak?

Kiracılar ne yapmalı?

Kısa vadede emlak fiyatlarının üzerindeki en büyük baskı ABD'in İran'a müdahale etme ihtimalinin olması. Bir de deprem var doğal olarak... Bu iki tehdit dışındaki diğer etkenler emlak fiyatlarının yükselişini sürdüreceğinin işaretlerini veriyor.

Merkez Bankası'nın geçen hafta yaklaşık 5 milyar dolar alım yapmasına rağmen, ABD dolarının neredeyse yerinden oynamaması şimdilik emlak fiyatlarının yükseleceğinin en önemli göstergesi. Borsa da rekor üstüne rekor kırdığına, kredi faiz oranları da düşmeye devam ettiğine göre, tüm göstergeler yükselişi destekliyor.

Emlak fiyatlarının yükselişi beraberinde kiralara da yansıyacak. Bu durumda kiracılar ne yapacak? Bu arada hatırlatayım bir önceki yazıda kiraların yükseleceğini öğrenince sizlerden bayağı e-mail geldi. Bu e-maillerin önemli bir kısmında kiracıların ne yapması gerektiği soruluyordu.

İşte kiracılara, hiçbir yerde bulamayacakları tavsiyeler:

* Birikiminiz çoksa, ortanın üstü veya üst gelir grubunda yer alıyorsanız, hayalini kurduğunuz evi satın alın.

* Orta veya alt gelir grubundaysanız gelir seviyenize uygun, niteliklerine göre ucuz projelerden ev sahibi olmanın yollarına bakın. İkinci el konutlara da gözatmayı unutmayın. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı niteliklerine göre ucuz, neredeyse maliyetine konut satıyor. TOKİ'nin kampanyalarını sıkı takip edin. (Türkiye'nin neresinde yaşarsanız yaşayın TOKİ kampanyaları ile ilgili ayrıntılı bilgileri 0 312 266 76 80 nolu telefondan edinebilirsiniz.)

*Eğer satın alacağınız konutun peşinatını ödeyecek paranız yoksa yine TOKİ'nin kampanyalarını takip edin. TOKİ yoksul gelir grubu için peşinat almaksızın, üstelik ilk taksiti eve taşınmanızı takip eden konutlar üretiyor.

*İstanbul'da yaşayanlar için büyükşehir belediyesinin iştiraki olan KİPTAŞ, her gelir grubu için konutlar üretiyor. Üstelik bu konutları piyasa koşullarına göre çok uygun faiz oranlarıyla kredilendiriyor. KİPTAŞ'ın kampanyalarını takip edin. (Kiptaş'ın kampanyalarını 0 212 477 03 00 nolu telefondan öğrenebilirsiniz)

*Diğer taraftan kiranızı kesinlikle geciktirmeyin. Aksatmayın. Kiranızı düzenli ödediğiniz sürece hiçbir ev sahibi sizi kolay kolay evinizden çıkartamaz.

*Ev sahibinizin enflasyon oranının üzerinde zam yapması konusunda kesinlikle ödün vermeyin. Bu konuda kararlı olun. Türkiye'de hiçbir yerel veya yüksek mahkeme enflasyon oranının üzerinde zam yapmak isteyen ev sahibinin lehine karar vermez.

* Ev sahiplerinin, kiracıları yıldırmak için en sık yaptıkları uygulamaların başında evi satılığa çıkartmak gelir. Ev sahibiniz, sizi yıldırmak için evi satılığa çıkartmışsa kesinlikle yılmayın. Sizin yılmamanız, onu yıldırır.

*Mümkün olduğu kadar uzun süreli kontrat yapın. Eminim kontratınıza rağmen ev sahibiniz her yıl daha fazla kira artışı talep edecektir. Ama siz bu durumlarda sürekli kontratı gösterin.

*Eğer yeni ev kiralıyorsanız, kesinlikle tahliye taahhütnamesi vermeyin. Tahliye taahhütnamesi isteyen ev sahibinden uzak durun. Başlangıçta sizden bunu istiyorsa, ilerde neler istemez ki.

Sonuç olarak Türkiye'de kira ile ilgili mevzuatın neredeyse tamamı kiracıdan yana. Bunun için kiranızı düzenli ödeyin. Kiranızı düzenli ödediğiniz sürece, kolay kolay kimse sizi mahkeme kararıyla evden çıkaramaz.

Tebernüş Kireççi - Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber