Antik kent köylülere ekmek kapısı oldu

ÇANAKKALE'nin Biga İlçesi'ne bağlı Kemer Köyü sınırları içindeki Parion Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılarda bu yıl bilim adamları ve öğrencilerin yanı sıra 30 lira yevmiye ile köylüler de görev yaptı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Eylül 2013 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antik kent köylülere ekmek kapısı oldu

ÇANAKKALE'nin Biga İlçesi'ne bağlı Kemer Köyü sınırları içindeki Parion Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılarda bu yıl bilim adamları ve öğrencilerin yanı sıra 30 lira yevmiye ile köylüler de görev yaptı.

Biga'ya bağlı Kemer Köyü sınırları içinde yer alan 2 bin 300 yıl öncesine ait bir liman şehri olan Parion'da 2005 yılında başlayan arkeolojik kazılar 8'inci yılına ulaştı. 4 Temmuz'da başlayan bu yılki kazılarda Biga merkezinin yanı sıra Kemer, Değirmencik, Aksaz, Bekirli gibi köylerden toplam 20'si kadın 60 köylü de yer aldı. Köylüler, öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte toplam 110 kişilik kazı ekibi Odeon, Roma Tiyatrosu, Roma Hamamı, yamaç yapısı olarak adlandırılan lüks konutlar ve nekropolde çalışmalar yaptı.

Antik kent ise bu yıl ilk kez köylülere iş kapısı oldu. Bölgede demir, çelik, enerji ve tersane alanında faaliyet gösteren İçdaş firmasının sponsor olduğu kazılarda köylüler 30 lira yevmiye ile çalıştı. Hiç alışık olmadıkları bir işte çalışmalarına rağmen kazı ekibiyle kısa sürede kaynaşan köylü kadınlar, bir yandan para kazandı, bir yandan da arkeoloji hakkında bilgi sahibi oldu.

Kazı Başkan Yardımcısı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, M.Ö. 709'da kurulan ve çok önemli bir liman kenti olan Parion'da 9 sezondur yapılan kazılarda çok önemli buluntular elde edildiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ergürer, bu yıl kazılarda ilk kez köylülerin çalıştığını belirterek, “Köylülerden oluşan 60 kişilik yeni bir gücümüz oluştu ve kazılar daha hızlı ilerledi. Aslında başta köylülerle ilk kez çalışacak olduğumuz için bazı endişelerimiz vardı. Ancak ekiple çok iyi kaynaştılar. Çok hevesliler. Antik kentte çalışmaktan mutlular. Kaynak olduğu sürece kendileriyle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kemer Köyü'nden Ayşe Ekin, yaz boyunca çalıştığı antik kentten kazandığı paralarla evine çamaşır ve bulaşık makinesi aldığını ve çok mutlu olduğunu belirterek, “Yaptığımız iş çok zevkli. Kazılarda bulunan kalıntıları yıkayıp temizlemek evde çamaşır yıkamaktan daha kolay. Seneye sağ olursam bu iş için ilk önce yine ben yazılırım. Evde oturacağıma, çalışıp para kazanıyorum” diye konuştu.

Aynı köyden Atiye Barbak da yaz boyunca kazı yaptıklarını, toprak taşıdıklarını ve şu an da kazılarda ortaya çıkan buluntuları yıkadıklarını anlatıp, “Kızım okuyor, oğlum asker. Buradan kazandığım parayı onlara gönderiyorum” dedi.

Biga'da yaşayan Sevcan Hoşgör de antik kentte ilk kez çalıştığını belirterek, "İşimizden memnunuz. Buradan kazandığım parayı çocuklarımın eğitimi için değerlendireceğim " ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber