Öğretmenlerin 'günlük ve yıllık plan yapma zorunluluğu' kaldırıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Talim ve Terbiye Kurulu (TTK), öğretmenlerin günlük ve yıllık plan yapma zorunluluğunu kaldırdı.

TTK, "Ders Kitaplarında Aranacak Nitelikler Yönergesi"nde planladığı değişiklikle, ilköğretim öğretmenlerinin her akşam "günlük plan", her yıl da "Ünitelendirilmiş yıllık plan" yapma zorunluluğuna son verdi. Ancak, eğitim çevreleriyle sendikalar, atılan bu adımı olumlu bulmakla birlikte, alınan kararı "eksik bir adım" olarak nitelendirdi. Türkiye'de ders programlarının, eğitim süresinin her yerde aynı olmasının yanlış olduğuna dikkat çeken eğitim çevreleri, yöresel-lokal programlama, planlama ve zamanlama olmamasıyla birlikte, İstanbul'un en gözde okulunda uygulanan ders programının, aynı zamanda yurdun en ücra köşesindeki bir okulda da işlenmek zorunluluğu olduğunu kaydediyor. Bu 2 okulun öğrencisinin de aynı ders konularından sınav yapılmak suretiyle birbirleriyle yarıştırılmalarının yanlışlığına da vurgu yapılıyor.

Öğretmenler, eğitim hakkı ve fırsatının her çocuğa eşit oran ve kalitede sunulamadığı gibi öğretmenler de dahil tüm eğitim bileşenlerinin eğitim imkan ve materyallerine ulaşma ve kullanma imkanından aynı oranda yararlanamamakta olduğunun gözardı edilip eksikliğine dikkat çekiyor.

Öte yandan, "günlük ve yıllık" planlamanın kaldırılmasına ilişkin olarak, Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkan Gürkan Avcı, alınan kararın yerinde bir karar olduğunu açıkladı. Avcı, 250 bin ilköğretim öğretmeni ilgilendiren karara ilişkin görüşlerini şöyle açıklıyor:

"Plan yapmadığı için birçok öğretmenimiz soruşturma geçirdi, sürgün edildi, ceza aldı. Eğitimde pek işlevi kalmayan günlük ve yıllık plan hazırlama zorunluluğunun kaldırılması, zaten gerekli bir hal almıştı. İlköğretimdeki 250 binden fazla öğretmeni ilgilendiren değişiklikle öğretmenlerin artık günlük ve yıllık planları internet siteleri ve dergilerden edinmek zorunda kalmayacak olması, olumlu bir gelişmedir. Şimdi öğretmenler plana değil, öğrencisine daha çok zaman ayırabilecek."

UĞUR ALICI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber