Ortaokullarda dersler artık daha renkli olacak
TUBİTAK 4005 proje desteği ile hayata geçirilen ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından yürütülen 'Dijital Öyküleme Yoluyla Teknolojik ve Pedagojik Alan Bilgilerinin Geliştirilmesi' eğitim programı tamamlandı.
TUBİTAK 4005 proje desteği ile hayata geçirilen ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından yürütülen 'Dijital Öyküleme Yoluyla Teknolojik ve Pedagojik Alan Bilgilerinin Geliştirilmesi' eğitim programı tamamlandı. Ortaokul öğretmenlerinin derslerini çeşitli görsel ve işitsel öğeler ekleyerek dijitalleştirmeleri esasına dayanan eğitim sonunda derslerin daha renkli geçmesi hedeflendi.
Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Tokmak'ın yürütücülüğünü üstlendiği proje kapsamında öğretmenlere özel öyküleme yöntemini derslerinde nasıl kullanabilecekleri, alanlarında bir konuyu seçip bununla ilgili öyküyü oluşturmaları ve daha sonra bu konuyu bilgisayarı kullanarak daha renkli hale nasıl getirebilecekleri kısaca nasıl dijitalleştirebilecekleri anlatıldı. Projede öğretmenlerin teknolojiyi öğretim sırasında etkili biçimde bütünleştirme yeterliliklerini ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek hedeflendi. Ortaokul matematik ile fen ve teknoloji öğretmenlerine yönelik olarak gerçekleşen eğitime, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan 60 öğretmen katıldı. Eğitimde katılımcılar ilk olarak alanlarına uygun konularını belirlediler ve öykülerini oluşturdular. Daha sonra öykülerini drama yoluyla renklendirdiler ve dijital öyküleme programıyla öykülere çeşitli görsel ve işitsel öğeler ekleyerek dijitalleştirdiler. Son olarak oluşturdukları öyküleri izleyen katılımcılar, birbirleriyle görüş alışverişinde bulunarak eğitimlerini tamamladılar. 2-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimin sonunda katılımcılara sertifikaları verildi. MEÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan sertifika törenine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Balcı Karaboğa, proje eğitmenleri ve katılımcılar yer aldı.
Burada konuşan Prof. Dr. Gürol Emekdaş, üniversite-sanayi, üniversite-kent ve üniversite-kamu kurumu işbirliğinin son yıllarda sıklıkla dillendirildiğini ancak uygulamada eksiklikler bulunduğunu ifade etti. Mersin Üniversitesi'nin bu anlamda şanslı üniversiteler arasında olduğuna dikkat çeken Emekdaş, MEÜ'nün Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü ile çok etkili bir diyalog içerisinde olduğunu ve pek çok projenin birlikte sonuçlandırıldığını aktardı. MEÜ'nün TÜBİTAK ile ilişkilerinin de üst düzeyde olduğunu kaydeden Emekdaş, TÜBİTAK'ın genel kanaatin aksine, kendisine iletilen projeleri objektif biçimde değerlendirdiğine inandıklarını söyledi. Katılımcıların eğitim süresince edindikleri bilgileri kendilerine saklamamaları gerektiğini söyleyen Emekdaş, katılımcılardan okullarındaki öğretmen arkadaşlarıyla bu bilgileri paylaşmalarını istedi. Daha sonraki dönemlerde de edindikleri izlenimleri kendilerine iletmelerini isteyen Emekdaş, “Sizden gelen geri bildirimler bizim için önemli. Siz bu bilgileri bizimle paylaşın ki biz de daha sonraki projelerde yeni hedefler belirleyebilelim” ifadelerini kullandı.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Balcı Karaboğa ise projeye eğitmen olarak destek verenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Projenin Mersin'de TÜBİTAK 4005 Proje destekleri kapsamında desteklenen tek proje olduğunun altını çizen Karaboğa, projeye emeği geçenleri kutladı. Yeni öğretim teknolojileri geliştirmenin sadece bilim adamlarının işi olmadığını söyleyen Karaboğa, “Uygulamanın içinden de bu yöntemlerin geliştirilmesini bekliyoruz. Bu projenin bu anlamda cesaret vereceğini, eğitime katılan öğretmenlerin kendilerinin gerçekleştirebileceği metot ve teknolojileri alana katabileceklerini düşünüyorum” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar sertifikalarını Prof. Dr. Emekdaş, Prof. Dr. Karaboğa ve proje eğitmenlerinin elinden aldılar. Kapanışta ayrıca projeye eğitmen olarak destek verenlere de birer teşekkür belgesi takdim edildi.