Danıştay, 'sözleşmeli öğretmenlik' genelgesinin yürütmesini durdurdu!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 Eylül 2005 tarihli 2005-2006 öğretim yılı için "Kısmi Zamanlı Geçici Öğretici" (Sözleşmeli Öğretmenlik) alımına ilişkin genelgesinin yürütmesini durdurdu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 12. Dairesi, Türk Eğitim-Sen'in, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) "Kısmi zamanlı geçici öğreticilik" konulu genelgesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davada ilk aşamayı sonuçlandırdı. Danıştay 12. Dairesi, söz konusu genelgenin yürütmesini durdurdu. Karar, taraflara yazıldıktan sonra tebliğ edilecek.

Kararın gerekçesinde, öğretmenlik mesleğine nasıl başlanacağının yasalarda bulunduğuna ve öğretmenliğin bir kariyer mesleği olduğuna işaret edilerek, öğretmenliğin, Devlet Memurları Yasası'na göre asli ve sürekli görevlerden olduğunun belirtildiği öğrenildi.

Gerekçede, özellik gerektiren kurslar için öğretici sıfatıyla öğretmenlerin görevlendirilebileceği, ancak genelgenin bu kapsamın dışına çıktığı vurgulandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu karara yapacağı itirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

DAVA DİLEKÇESİNDEN

Eğitim-Sen'in dava dilekçesinde, genelgenin Anayasa'ya, kanunlara, hukukun evrensel ilkelerine aykırı olduğu savunularak, eğitim işinin süreklilik isteyen bir iş olduğu, alınan personelin daimi olması gerektiği belirtilmişti.

Dilekçede, geçici alınan personelden hiçbir şekilde verim alınamayacağı öne sürülerek, bu tür bir idari işlemde kamu yararı olmadığı iddia edilmişti.

BAKANLAR KURULU KARARI VE GENELGE

Bakanlar Kurulu'nun, geçen yıl Ağustos ayında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla bir öğretim yılında 10 ayı geçmemek üzere kısmi zamanlı geçici öğretici çalıştırılabilmesine ilişkin kararının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı da 1 Eylül 2005'te dava konusu genelgeyi yayınlamıştı.

Buna göre, 2005-2006 öğretim yılında bu kapsamda 20.000 öğretici çalıştırılması öngörülüyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber