Arkeolojik kazılara 26 milyon lira

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl gerçekleştirilen 350’ye yakın kazı çalışmasına 12 Eylül'e kadar 26 milyon 919 bin 120 lira ödenek aktarıldığını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2013 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türk Bilim Heyetleri ve müze müdürlüklerince gerçekleştirilen kazı çalışmalarının daha verimli yapılabilmesi, açığa çıkarılan kültür varlıklarının restorasyon ve koruma projelerinin hayata geçirilebilmesi için söz konusu çalışmalara maddi desteğin devam ettiği belirtildi.

Bakanlığın Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün Yatırım ve Cari Bütçeleri gibi kendi kaynaklarından sağlanan ödeneklerin, ilgili il özel idareleri ile defterdarlık muhasebe müdürlüklerine gönderildiği vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleri 2013'de Türk Bilim Heyetlerince ve müze müdürlüklerince 350'ye yakın kazı çalışması gerçekleştirilirken, söz konusu kazı çalışmalarına 12 Eylül 2013 itibariyle 26 milyon 919 bin 120 lira ödenek aktarıldı. Çalışmaların devam durumuna ve yürütülen projelere bağlı olarak söz konu kazı çalışmalarına ödenek aktarılmaya devam edilmesi planlanıyor."

-Roma dönemine ait lahit bulundu

Bakanlığın bir diğer yazılı açıklamasında, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinin Hurma Mahallesi'ndeki hafriyat çalışması sırasında Roma dönemine ait lahit bulunduğu belirtildi.

Lahidin uzunluğunun 224, genişliğinin 115 ve derinliğinin ise 72 santimetre olduğu belirtilerek, şu bilgiler verildi:

"Kireçtaşından yekpare blok bir taşın oyulması ile oluşturulan lahidin uzun yüzünün sol tarafında, stilize çelenk içerisinde başı örtülü ve cepheden verilmiş bir kadın büstü bulunuyor. Orta sahnede sağ eli ile sopa, sol eli ile saban tutan ve önünde bir çift öküz bulunan erkek çiftçi kabartması yer alıyor. Bu yüzün sağ tarafında yine stilize çelenk içerisinde cepheden verilmiş bir erkek büstü var. Diğer uzun yüzü ise kabaca tıraşlanarak boş bırakılmış. Lahidin kısa yüzünde üzerinde rozet bulunan birer kalkan ile birer mızrak betimi yer almakta. Üzerine oturduğu podyumda ve ön yüzün alt bölümünde yer yer kırıklar bulunan ve yerel sanat ürünü olduğu anlaşılan lahit üzerindeki büst şeklinde gösterimden yola çıkılarak milattan sonra 2-3. yüzyılda tarihlendirilmekte."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber